У НМУ успішно завершився четвертий тиждень масштабного тренінгу

12.02.2024

Уже четверта група лікарів і середнього медичного персоналу успішно завершила навчання у рамках масштабного тренінгу, що реалізується у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та за фінансування Світового банку. У рамках проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» фахівці з Вінницької, Житомирської, Харківської, Миколаївської, Черкаської та Дніпропетровської областей удосконалили теоретичні знання та опанували практичні навички надання екстреної (невідкладної) медичної допомоги на ранньому госпітальному етапі відповідно до європейських стандартів.

Під час інтенсивного навчання, медичні працівники з Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування, Житомирської багатопрофільної опорної лікарні, обласної клінічної та міської клінічної багатопрофільної лікарні №17 Харківської міської ради, Миколаївської обласної клінічної лікарні, Першотравенської міської лікарні, Золотоніської багатопрофільної лікарні прослухали тематичні лекції та навчалися міжнародних технік порятунку з відпрацюванням практичних навичок і компетентностей у симуляційних завданнях.

У центрі уваги лікарів і середнього медичного персоналу були актуальні питання з надання екстреної медичної допомоги, як дорослому, так і дитячому населенню, що перебувають у невідкладному стані, зумовленому порушенням життєво важливих функцій організму. Практична підготовка учасників курсу відбувалася у Навчально-науковому центрі медичних симуляцій НМУ та передбачала розв’язання великої кількості різноманітних ситуаційних завдань.

Учасники тренінгу відзначають, що інтенсивний тиждень навчання промайнув швидко та цікаво. Лікарки-інтернки медицини невідкладних станів Житомирської багатопрофільної опорної лікарні Майя Мельник і Олена Ковальчук наголошують, що отримали багато нової інформації та опанували практику її застосування у реальному часі. За їхніми словами, складнощі були у перші дні, коли навчалися командної роботи. Але завдяки наставництву досвідчених експертів-тренерів, вони змогли налагодити комунікацію, важливу складову у роботі медичних працівників, напрацювати ефективні спільні командні дії.

Лікарка-анестезіологиня відділення екстреної допомоги обласної клінічної лікарні м. Харків Юлія Бойко вважає такі тренінги корисними та необхідними для безперервного професійного розвитку. Вона переконана, що засвоєні уніфіковані клінічні протоколи екстреної медичної допомоги та практичні заняття на симуляційному обладнанні допомагають слухачам курсу оволодіти компетенціями, необхідними для роботи медичних працівників. Отримані навички, говорить Юлія Бойко, надзвичайно важливі у мирний час, а що вже й казати про воєнний, особливо, якщо працюєш у медичному закладі прифронтового міста. Тут спостерігаються масові надходження постраждалих і під час надання екстреної допомоги медики мають за лічені хвилини оцінити стан хворого, зробити необхідні обстеження, вчасно надати якісну допомогу та скерувати його до профільного відділення.

Медична сестра Першотравенської лікарні Анжела Ковальова брала участь у масштабному тренінгу разом із колегами – лікаркою-хірургом Дар’єю Гуляєвою і медсестрою приймального відділення Оленою Явтушенко. Вона вперше відвідала такий потужний захід. Говорить, що їй непросто було виконувати розрахунок ліків при відповідних станах у пацієнтів, але після того, як експерти-тренери все докладно розповіли та продемонстрували під час розгляду симуляційних сценаріїв, вона засвоїла всі необхідні методики.

Лікар-анестезіолог обласної клінічної лікарні м. Харків Рашад Сулейманов відзначає професійність експертів-тренерів, які вміють пояснювати складні речі простою мовою. Він переконаний, що під час подібного навчання медичний працівник зможе пригадати необхідну інформацію, відновити практичні навички та обов’язково опанує новий досвід, що додасть йому впевненості. Адже медики не мають права на сумніви та нерішучість.

Після підсумкового тестування четверта група лікарів і середнього медичного персоналу отримали сертифікати про успішне опанування курсу.

З 12 лютого розпочали навчання фахівці Коростишівської центральної районної лікарні імені Д.І. Потєхіна, лікарні №1 Житомирської міської ради, Першотравенської міської лікарні, міської клінічної багатопрофільної лікарні №17 Харківської міської ради, Ірпінської центральної міської та Миколаївської обласної дитячої клінічної лікарень.

Пресцентр НМУ