У НМУ студенти-іноземці складали ОСКІ-1

25.04.2024

24 квітня у Навчально-науковому центрі медичних симуляцій Національного медичного університету імені О.О. Богомольця третьокурсники факультету підготовки іноземних громадян складали об’єктивний структурований клінічний іспит (ОСКІ-1) за спеціальністю 222 «Медицина». Наразі вони підхопили естафету від своїх колег, студентів інших факультетів Університету, які також проходили практичні випробування у цьому місяці. Іспиту передувала значна робота викладачів профільних кафедр і фахівців НМУ з підготовки іноземних громадян до іспиту.

Майбутні медики у межах іспиту демонстрували практичні навички у процесі імітації різних клінічних ситуацій на фантомах, муляжах, за участі студентів-добровольців, які виступили в ролі симуляційних пацієнтів хірургічного і терапевтичного профілю. Вони мали встановити діагноз умовним «пацієнтам», що скаржилися на певні проблеми зі здоров’ям, прокоментувати свої маніпуляції, адже під час реального прийому у лікаря хворий має знати, що з ним відбувається, як його лікуватимуть, надавали фахові рекомендації з подальшого лікування.

Як зазначили у Навчально-науковому центрі медичних симуляцій НМУ, така практика відповідає європейським стандартам та є максимально наближеною до реальної роботи з пацієнтом. Раніше замість симуляційних пацієнтів «скарги» озвучували екзаменатори, присутні під час іспиту на всіх 12 станціях Навчально-наукового центру медичних симуляцій.

Крок за кроком майбутні лікарі проходили за певним маршрутом станції ОСКІ-1, демонструючи на практиці рівень знань, що набули за три роки навчання. Вони виконували фізикальне обстеження терапевтичних і хірургічних пацієнтів, збирали анамнез, інтерпретували результати ЕКГ, оцінювали результати антропометрії дитини.

Як зазначила деканка факультету підготовки іноземних громадян Оксана Парфьонова, яка завітала підтримати студентів, до іспиту долучилися всі третьокурсники факультету спеціальності 222 «Медицина», які нині перебувають на території України.

За словами фахівчині Навчально-наукового центру медичних симуляцій Інни Десятнюк, всі, хто успішно складе ОСКІ-1, набравши понад 120 балів, незабаром візьмуть участь у тестуванні на «Крок 1». Щодо здобувачів освіти, яким під час ОСКІ-1 не вдасться продемонструвати необхідний мінімум теоретичних і практичних компетентностей, надаватиметься можливість перездачі об’єктивного структурованого клінічного іспиту.

Результати іспиту незабаром оприлюднять фахівці деканату факультету підготовки іноземних громадян.

Нагадаємо, що симуляційне навчання – це сучасна технологія набуття практичних навичок, умінь і знань, заснована на реалістичному моделюванні та імітації клінічної ситуації з використанням різноманітного сучасного навчального обладнання. Такому виду навчання у НМУ приділяють особливу увагу. Адже поряд із засвоєнням теоретичних знань, практичні заняття біля ліжка хворого є надзвичайно важливими. Тому вже на третьому курсі майбутні лікарі відвідують клінічні бази Університету, де їх навчають практичним вправам.

Пресцентр НМУ