У НМУ проведено цикли тематичного удосконалення з гігієни харчування та нутриціології

02.07.2024

Нещодавно у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця вперше проведено два цикли тематичного удосконалення «Нутриціологічні основи здорового та дієтичного харчування» та «Безпека та гігієна харчування», які сприяли підвищенню фахових компетентностей лікарів різних спеціальностей. Загалом на циклах ТУ, які викладали фахівці кафедри гігієни харчування та нутриціології нашого Університету, навчалося 36 співробітників з різних закладів охорони здоров’я України.

Слухачам циклу «Нутриціологічні основи здорового та дієтичного харчування» надано актуальну інформацію стосовно особливостей призначення індивідуального та персоніфікованого харчування з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій. Учасники розглянули законодавчі та нормативні документи, які регламентують організацію харчування пацієнтів у лікувальних та оздоровчих закладах, а також тих осіб, які перебувають на амбулаторному спостереженні. Слухачі також опрацювали матеріал, що стосується нутриціологічної характеристики основних продуктів харчування та напоїв, їх складу та дієтичних властивостей, парафармакологічних особливостей, патогенетичного обґрунтування вживання даних продуктів в дієтичному, лікувальному, оздоровчому, профілактичному харчуванні, а також особливостей технологічних та гігієнічних прийомів дієтичної кулінарії.

Значну увагу в межах циклу викладачі приділили питанням нутриціологічної корекції еколого-асоційованих, вікозалежних, стрес-індукованих станів та захворювань, що є надзвичайно актуальними проблемами за сучасних політичних та економічних умов, які склалися в останні роки в Україні та світі.

Слухачі циклу «Безпека та гігієна харчування» розглядали основні проблеми безпеки харчових продуктів та харчування населення, які загострилися у зв’язку з військово-політичною, економічною та екологічною ситуацією в Україні, що призводить до погіршення стану довкілля, і, як наслідок, впливає на харчові ланцюги та спричиняє погіршенню показників безпеки та якості харчової сировини та продуктів харчування. Також акцентовано увагу на проблемі мікробного та немікробного забруднення харчових продуктів та наслідків для здоров’я, харчових отруєнь різної етіології та основних шляхів, методів та засобів профілактики в колективах та серед населення. Розглянуто сучасне законодавство України з цих питань, європейські підходи щодо контролю за безпекою виробництва, переробки, зберігання, транспортування, реалізації харчових продуктів.

Зазначимо, що сучасні досягнення науки про харчування покладено в основу новостворених освітніх програм для лікарів, які на постійній основі впроваджуються в систему післядипломної освіти нашого Університету. Наразі зазначені цикли тематичного удосконалення опановували лікарі загальної практики – сімейної медицини, фахівців з терапії, дерматовенерології, педіатрії, стоматології, громадського здоров’я, гігієни, епідеміології та мікробіології.

Ознайомитися з циклами тематичного удосконалення НМУ

За інформацією кафедри гігієни харчування та нутриціології