У НМУ обговорили питання впливу зміни клімату на безпеку і гігієну праці

29.04.2024

У межах проведення тижня охорони праці у Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця відбувся науково-практичний семінар  присвячений Всесвітньому дню охорони праці, який щорічно відзначається 28 квітня. Цього року його провели під гаслом: «Вплив зміни клімату на безпеку і гігієну праці».

У заході взяли участь ректор НМУ, професор Юрій Кучин, перший проректор із науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко, проректор з науково-педагогічної і лікувальної роботи, професор Олександр Канюра, голова профкому співробітників Університету, професорка Лілія Яременко, завідувачка відділу з питань охорони праці та професійного розвитку Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Анжела Мартинюк, керівники інститутів Університету, декани, завідувачі кафедр та відповідальні працівники за техніку безпеки усіх підрозділів НМУ.

Із вітальним словом до учасників семінару звернулися професори Юрій Кучин, Олександр Науменко, Лілія Яременко і представниця КМППОЗ Анжела Мартинюк. Вони зазначили, що нині людство живе в умовах зміни клімату і це має безпосередній вплив на працююче населення. Також акцентували увагу на основних заходах протидії зміні клімату, зокрема щодо вирішення питання збереження здоров’я медичних працівників і ролі профспілкових комітетів у дотриманні безпечних умов праці.

Під час семінару був представлений ряд доповідей. Завідувач кафедри гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я, професор Олександр Яворовський розповів про медико-екологічні аспекти глобальних змін клімату. Він акцентував увагу на загальних тенденціях зміни клімату, висвітлив їхні причини і загрози,  а також на підвищенні температури повітря і наслідках цього природного явища для людства.

Цікаву доповідь підготував також директор Інституту гігієни та екології, професор Сергій Омельчук, в якій він розповів про наслідки Чорнобильської трагедії та поділився власними спогадами про події майже сорокарічної давнини. Зокрема, про внесок співробітників Університету у ліквідацію наслідків аварії. Доповідач розповів також про події на Запорізькій АЕС, де у зв’язку з тимчасовою окупацією росії території електростанції, існують нові загрози для ядерної безпеки.

Професор кафедри гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я Юрій Паустовський доповів про вплив зміни клімату на безпеку і гігієну праці, а також про наукові напрацювання співробітників НМУ у боротьбі із наслідками глобальної зміни клімату. Зокрема про те, як науковці Університету розробляють гігієнічні нормативи вмісту хімічних речовин у різних об’єктах довкілля, санітарні правила, методичні рекомендації, інші нормативні документи.

Пресцентр НМУ