У НМУ лікарі-інтерни навчаються за найсучаснішими напрямками медицини

24.03.2023

Кафедру хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти було організовано у 2015 році на базі Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Основними напрямками діяльності кафедри, окрім наукової роботи, є підготовка лікарів-інтернів за напрямком «Хірургія», «Анестезіологія та інтенсивна терапія» і «Медицина невідкладних станів». Залежно від спеціальності інтернатура там триває від 2 до 3 років.

Значну частину роботи кафедри також складає післядипломна освіта лікарів-анестезіологів і лікарів інших спеціальностей – щорічно викладачі кафедри проводять близько 20 заходів з безперервного професійного розвитку за бюджетні кошти та більше 25 – за кошти фізичних і юридичних осіб. Таким чином навчання проходять більше 200 лікарів-анестезіологів і лікарів інших спеціальностей.

Кафедра хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії, що очолює професор Володимир Скиба, має клінічні бази у 14 лікарнях міста Києва, серед яких: Університетська клініка НМУ, Київські міські клінічні лікарні № 1, №4, №17, Київський міський пологовий будинок №5, Національний інститут раку, Національний інститут серцево-судинної хірургії імені Шалімова, Інститут нейрохірургії імені акад. А.П. Ромоданова тощо. Що важливо, інтерни мають можливість учитися у видатних практиків і науковців сфери охорони здоров’я.

Потужна клінічна база розташована у КНП «Київська міська клінічна лікарня №1». Це – один із провідних медичних закладів столиці, де активно розвиваються сучасні напрямки медицини – трансплантологія, кардіохірургія, рентгенендоваскулярна хірургія. Тут знаходяться більше 10 операційних і 2 відділення інтенсивної терапії – з хірургічною патологією та невідкладних станів. Майже кожен робочий день розпочинається з обходу хворих у відділеннях анестезіології та інтенсивної терапії за участю інтернів.

Широкий спектр клінічних баз дозволяє підготувати спеціалістів до роботи за самими різними напрямками сучасної медицини – загальна хірургія, трансплантологія, рентгенваскулярна хірургія, акушерство, кардіохірургія, нейрохірургія, інтенсивна терапія. Лікарі-інтерни навчаються за новою програмою, заснованою на практично необхідних компетенціях, і мають ротації до різних лікувальних закладів, відповідно європейським стандартам. Навчання також включає в себе опанування ультразвуковими протоколами, компетенціями з безпеки пацієнта, нетехнічних анестезіологічних навичок (soft skills – лідерство, комунікація в команді, етика тощо), навичок самоосвіти та клінічних досліджень. Велику увагу в програмі приділено практичним майстер-класам, дискусійним інтерактивним семінарам і симуляційним тренінгам. Щорічно інтерни-випускники залишають зворотній зв’язок про навчання на кафедрі, що в подальшому допомагає адаптувати програму до сучасних потреб майбутніх спеціалістів.

Кафедра хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти