У НМУ готують професійних реабілітологів, які допомагають людям повернутися до повноцінного життя

08.09.2023

8 вересня своє професійне свято відзначають фахівці з фізичної реабілітації. У всьому світі, в Україні зокрема, зростає кількість людей, які  потребують відновлення втраченого після травм і захворювань здоров’я. І саме фізичний терапевт є фахівцем, який допомагає їм повернутися до повноцінного життя. Сьогодні, коли Україна перебуває у стані війни, зростає кількість постраждалих серед військових і цивільних, важкі поранення та ушкодження яких потребують термінової і якісної фізичної реабілітації.

Сьомий рік на кафедрі фізичної реабілітації та спортивної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця готують фахівців за спеціальністю 227 «Терапія та реабілітація». В умовах сьогодення, у зв’язку зі збільшенням кількості людей, яким необхідна фахова допомога для відновлення рухової функції та підтримки фізичного здоров’я, фізичні терапевти надзвичайно затребувані не лише на українському, а й на міжнародному ринках праці.

Тож з кожним роком зростає кількість бажаючих опанувати цю конкурентоспроможну спеціальність у нашому Університеті.

Підготовка здобувачів вищої освіти за спеціальністю 227 «Терапія та реабілітація» відбувається за двома рівнями: перший – бакалаврський (тривалість навчання 4 роки) та другий – магістерський (тривалість навчання 2 роки).

По закінченню першого (бакалаврського) освітньо-кваліфікаційного рівня студент здобуває кваліфікацію асистента фізичного терапевта, а вже через 2 роки – магістерський освітньо-кваліфікаційний рівень і стає повноправним членом мультидисциплінарної команди вже як фізичний терапевт.

Головна ціль підготовки здобувачів освіти є підготовка висококваліфікованого, конкурентоспроможного, фахівця цієї спеціальності, здатного вирішувати складні спеціалізовані задачі при складанні реабілітаційних програм, визначенні індивідуальним планом фізичної реабілітації з метою покращення здоров’я, функціональних можливостей, адаптації до оточуючих умов, підвищення рівня рухової активності у населення різного віку та з різними можливостями у контексті персональних факторів та оточення.

Понад 350 студентів розпочали своє навчання в осінньо-зимовому семестрі поточного навчального року, 136 з яких навчаються на бюджетній формі навчання на новій клінічній базі кафедри.

Освітній процес підготовки фахівців з фізичної реабілітації здійснюється на кафедрі фізичної реабілітації та спортивної медицини (навчального підрозділу медико-психологічного факультету), яку очолює професорка Олена Дорофєєва. Кафедра має 16 клінічних баз, серед яких – реабілітаційний центр Університетської клініки НМУ та нова клінічна база кафедри у спортивному комплексі Університету з необхідним сучасним обладнанням.

Здобувачі вищої освіти опановуватимуть практичні навички з основ фізичної терапії; біомеханіки та клінічної кінезіології; обстеження, методів оцінки та контролю у фізичній терапії; лікувального масажу та мануальної терапії; реабілітаційного менеджменту при захворюваннях серцево-судинної, дихальної та нервової систем й опорно-рухового апарату; будуть працювати з пацієнтами різного віку, і що важливо – надавати допомогу військовослужбовцям у провідних військових шпиталях України та столиці.

Кожен здобувач вищої освіти може взяти участь у вдосконаленні власної освітньої програми шляхом надання пропозицій під час щорічного анкетування, а також у формуванні власної індивідуальної освітньої траєкторії. Здобувачу вищої освіти додатково пропонується понад 50 дисциплін різного напрямку.

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця очікує на нових абітурієнтів, адже у нас можна здобути сучасну, актуальну спеціальність і впевнено конкурувати на ринку праці.

За детальною інформацією звертайтеся на кафедру.

Адреса: проспект Берестейський, 34 (спортивний комплекс), тел.: (044) 454-49-75.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини