У МОЗ обговорили питання реорганізації клінічних баз медичних університетів

22.03.2024

У Міністерстві охорони здоровя України відбулася розширена нарада з питань реорганізації діючих та створення сучасних клінічних баз із залученням відомих наукових інститутів та спеціалізованих лікарень під головуванням Міністра Віктора Ляшка. Ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Юрій Кучин, разом із керівниками інших медичних університетів та лікарень, взяв участь в обговоренні цього важливого питання.

Як зауважив Міністр, команда МОЗ України спільно з керівниками закладів вищої медичної освіти та лікарень працюють над реорганізацією діючих і створенням сучасних клінічних баз із залученням таких відомих наукових інститутів та спеціалізованих лікарень, як Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит», Національний інститут раку, Інститут серця МОЗ України, Центр дитячої кардіології і кардіохірургії, Український науково-практичний центр ендокринної хірургії МОЗ України, Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни. Це допоможе сформувати новий навчально-дослідний лікувальний простір – Національну університетську лікарню МОЗ України, де медики здобуватимуть практичні навички безпосередньо за обраною спеціалізацією, вчитимуться у досвідчених лікарів, матимуть доступ до новітніх технологій і передових практик.

Також, як зазначалося в межах заходу, заплановано створення ще одного багатопрофільного медзакладу в Києві, який увійде до майбутньої університетської лікарні, та разом зі спеціалізованими забезпечить базові напрямки надання медичної допомоги пацієнтам і відповідної освітньої підготовки медиків. Задля реалізації цього передбачені кошти в рамках угоди між урядами України та Австрії. Також у спеціалізованих закладах нової лікарні планується проведення відповідної модернізації та створення освітні простори – кампуси, що дасть змогу поєднати медичну допомогу, навчання та науку.

«Сучасна медицина – це в першу чергу фахові спеціалісти. З якісною освітою та відповідним досвідом. Це те, що допомагає медицині розвиватися: підвищувати якість медичної допомоги, проводити унікальні операції, рятувати життя людей. Підготовка майбутніх лікарів одне з ключових питань. Тому створення сучасних клінічних баз, які розміщених на рівні провідних медзакладів та потужних університетських лікарень – це крок до медицини майбутнього уже сьогодні», – наголосив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Ректор НМУ Юрій Кучин прокоментував, що колектив НМУ імені О.О. Богомольця не лише підтримує, а й активно впроваджує ініціативу створення сучасних навчальних клінічних баз для надання якісної медичної допомоги населенню та освітньої підготовки медиків високого рівня. З 2020 року для студентів основною клінічною базою є Університетська клініка НМУ – сучасний лікувально-діагностичний центр з великим спектром медичних послуг, що забезпечує точну діагностику, якісне і комплексне лікування, комфортні умови перебування і безпеку для пацієнтів. Власна клінічна база дає змогу навчати майбутніх лікарів безпосередньо біля ліжка хворого та вже від початку навчання нерозривно пов’язувати теоретичне та практичне навчання.

Пресцентр за інформацією з офіційної сторінки Міністра охорони здоров’я