У Консультативно-діагностичній поліклініці НМУ відбувся День донорства

22.11.2023

22 листопада на базі Консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбувся День донорства крові. Більше 30 студентів і співробітників Університету здали кров для наших захисників і цивільних громадян. Захід організовано лікувальним відділом НМУ спільно з Київським міським центром крові за ініціативи медичного факультету №2. Такі соціально важливі проєкти у НМУ здійснюються системно.

До благодійної ініціативи, зокрема, долучилися проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ, професор Олександр Канюра, заступниця генерального директора Університетської клініки з консультативно-діагностичної роботи, доцентка Наталія Горач, декан медичного факультету №2, доцент Руслан Цимбалюк, студенти різних факультетів і співробітники.

Варто зазначити, що студенти і викладачі НМУ беруть активну участь у багатьох донорських акціях зі збору крові на базі нашого Університету, в Охматдиті, у Головному військовому клінічному госпіталі та Київському міському центрі крові. Відтак донація крові є важливою складовою виховання майбутнього лікаря, професійної етики медика, громадянської свідомості кожного, хто за станом здоров’я придатний до цієї місії. Особливо під час війни, коли в Україні критично не вистачає донорів.

Варто зазначити, що здача крові корисна для організму, стимулює роботу внутрішніх органів, забезпечує прилив новоствореної крові, що тонізує роботу всіх органів. Максимально допустима доза забраної крові від особи становить 450 мл. Перед донацією проводять медичний огляд, його анкетування, проводять аналіз крові на вміст гемоглобіну та наявність маркерів інфекційних хвороб. У деяких студентів показники артеріального тиску виявилися нижче необхідної норми, тож їм рекомендували здати кров наступного разу. Також це – чудова можливість вести моніторинг стану здоров’я, адже донори здають тест на сифіліс, ВІЛ, гепатити та інші показники. Процедура має і позитивний емоційний ефект, бо донор усвідомлює, що його кров може врятувати 3 людські життя!

Пресцентр НМУ