ТРИВАЄ ПІДГОТОВКА ДО РОЗПОДІЛУ З ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ВИПУСКНИКІВ 2017 РОКУ

01.11.2016

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця неодноразово звертався до МОЗ України щодо різних аспектів працевлаштування випускників. Типова угода передбачає те, що при вступі на бюджетну форму навчання студент повинен відпрацювати 3 роки за державним направленням.

Ця можливість регламентована 992 Постановою Кабінету Міністрів 1996 року а також Наказом №367 МОЗ України 1997 року, який затвердив порядок працевлаштування.

За словами проректора з науково-педагогічної роботи, доцента Олени Стеченко, після направлення на конкретне місце працевлаштування під час розподілу в Університеті, у деяких студентів змінюються життєві обставини і вони мають право на розірвання типової угоди. За нормативно-правовими документами на розірвання угоди мають право: інваліди І та ІІ групи; студенти, чиї батьки є інвалідами І та ІІ групи; випускники, які мають дітей віком до 3-х років або вагітні жінки, дружини військовослужбовців тощо. Такі категорії студентів подають документи про зміну обставин, за яких вони не можуть відпрацювати згідно з розподілом. Документи подаються до обласного управління охорони здоров’я та МОЗ, про що МОЗ України повідомляє університет відповідним листом. Раніше таких випадків було мало. Цього року нам надійшло більше 10 листів про розірвання угод. На жаль до сьогоднішнього дня ми не отримали жодних роз’яснень від МОЗу щодо причин розірвання таких угод», – розповідає Олена Стеченко.

Відповідно до чинних законодавчих актів України, частина студентів, які, зважаючи на обставини потрапили у пільгову категорію соціального захисту, а це діти воїнів АТО і внутрішньо-переміщенні особи, мали можливість, за бажанням перевестися з контрактної на бюджетну форму навчання.
«У нас теж є частина таких студентів, – розповідає проректор з науково-педагогічної роботи, – З’явилися студенти випускного курсу, які тільки цього року переведені на бюджетну форму навчання. На запит щодо порядку відпрацювання для таких студентів, на адресу Університету теж ще не надійшла відповідь МОЗ. Ми автоматично укладаємо з ними угоду і вони відповідно мають підлягати державному розподілу».

В жовтні ВР України затвердила відміну 3-х річного відпрацювання студентів-медиків після отримання диплому. В той же час на сьогоднішній момент не відмінено дію Указу Президента, не скасовано 992 Постанову КМУ, ні дію Наказу №367 МОЗ України. Саме тому, університет попросив роз’яснень у профільного міністерства чи підлягатимуть обов’язковому відпрацюванню випускники 2017 року, 2018 і т.д. року, чи стосуватиметься така відміна підписання угод і відпрацювання 3-х років лише тих осіб, які будуть в 2017 році вступати. А в разі збереження процедури працевлаштування випускників 2017 року, які навчалися за кошти державного бюджету чи не розглядається можливість перенесення розподілу з 23-24 листопада 2016 року на 22-23 лютого 2017 року. За словами проректора з науково-педагогічної роботи, доцента Олени Стеченко досі жодних роз’яснень від МОЗ України не надано і три листи залишилися без відповідей.

Наразі в університеті триває підготовка до роботи комісії з працевлаштування. Інформацію про усі наявні місця працевлаштування, які надходили з областей України оприлюднено на офіційному сайті Університету. Станом на сьогодні деякі області (переважно західного регіону) не надали місць для розподілу, відмовивши Університету в їх наданні.

З 14 листопада 2016 року розпочнеться попередній розподіл. Про процедуру проведення розподілу випускники були повідомлені на факультетських зборах, які відбулися на початку жовтня. Студентів також проінформували про нормативно-правову базу працевлаштування.

2 листопада 2016 року комісія з працевлаштування затверджуватиме випускників на посади старших лаборантів. Критерії до відбору були затверджені наказом НМУ. Жоден претендент на клінічну кафедру старшим лаборантом не мав ІРП менше 4,5 бала і це було однією з найважливіших вимог до претендентів.

Підбір конкретних місць для працевлаштування випускників 2017 року в університеті проходитиме публічно та відповідно до нормативно-правових документів, які діють на сьогоднішній час в нашій країні.

Прес-центр