Триває багаторічна співпраця між двома медичними університетами Варшави та Києва

21.03.2023

Із 10 по 18 березня відбувся робочий візит до Варшавського медичного університету першого проректора з науко-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, професора Олександра Науменка. Протягом тижня було реалізовано насичену програму зустрічей з очільниками відомого навчального та наукового закладу Польщі та спільних лікувальних проєктів з польськими колегами.

Ректор Варшавського медичного університету Збіґнєв Ґацьонґ і перший проректор НМУ Олександр Науменко обговорили результати академічного обміну між двома університетами, зокрема недавнього стажування п’яти здобувачів освіти третього рівня акредитації. Акцентували увагу на перспективах подальшої співпраці у цьому напрямку. Вже у квітні здобувачі цього рівня акредитації приїдуть до Польщі на навчання. Обговорювали й можливість започаткування програми навчання здобувачів другого рівня акредитації в наших Університетах. Наші Університети є багаторічними партнерами, відтак, інтерес до співпраці між професорсько-викладацьким складом зростає. Відбулась плідна розмова про те, як в подальшому активно триватиме обмін делегаціями співробітників, молодих науковців і студентів.

Особливу увагу було приділено підготовці до проведення П’ятого ювілейного Україно-польського конгресу оториноларингологів, де професор Олександр Науменко є президентом, а завідувач кафедри і клініки оториноларингології, професор Варшавського медичного університету Казімеж Нємчик – віцепрезидентом. Олександр Науменко вручив запрошення ректору Збігнєву Гацьонгу для особистої участі в роботі міжнародного наукового заходу разом з ректором нашого Університету Юрієм Кучиним.

Цікавою та насиченою була практична програма перебування у Варшавському медичному університеті. Олександр Науменко спільно Казимежем Нємчиком успішно провели оперативне втручання щодо видалення гранулярної холестеатоми основи черепа та піраміди скроневої кістки з доступом через середнью черепну ямку. Такі унікальні оперативні втручання розроблено і успішно проводяться в клініці оториноларингології Варшавського медичного університету. Їх започаткував професор Казимеж Нємчик, який є також президентом Європейської асоціації хірургів основи черепа. Ці оперативні втручання тепер можливі і в клініці нашого Університету. Уже заплановано візити співробітників двох медичних закладів з метою проведення таких оперативних втручань в університетських клініках Варшави та Києва. Також Казимеж Нємчик і Олександр Науменко провели два майстер-класи з отохірургії та ринохірургії для співробітників кафедри і клініки та аспірантів і студентів Варшавського медичного університету.

 

Пресцентр НМУ