Третьокурсники Університету складають ОСКІ-1

03.04.2024

2 квітня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця стартував об’єктивний структурований кваліфікаційний іспит (ОСКІ-1) за спеціальністю 222 «Медицина» у третьокурсників медичних факультетів №1 і №2, факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України та факультету підготовки іноземних громадян. На 12 станціях, облаштованих у Навчально-науковому центрі медичних симуляцій НМУ, студенти третього курсу медичного факультету №1, які першими розпочали складання іспиту, демонстрували фахові вміння, підтверджували базові клінічні компетенції. Триватиме іспит до кінця квітня.

У межах складання іспиту локацію відвідали проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко і начальниця відділу навчально-методичної роботи, ліцензування та акредитації Інна Кучеренко.

Як зазначає гарант освітньо-професійної програми 222 «Медицина», декан медичного факультету №1 Володимир Мельник, в Університеті приділяють значну увагу якісній організації та проведенню ОСКІ, оскільки симуляційне навчання вважається одним із найважливіших складових в освітньому процесі. Всі станції іспиту оснащені необхідним обладнанням, створено оптимальні умови для перевірки фахових компетентностей студентів, їх здатності використовувати отримані знання і вміння на практиці.

У межах іспиту студенти, працюючи у групах по 14 осіб, отримували маршрутний та індивідуальний листи проходження станцій ОСКІ-1, на яких оцінювали базові клінічні компетентності майбутніх лікарів. Були представлені терапевтичний, хірургічний, педіатричний напрями та невідкладних станів, з виконанням базових реанімаційних заходів. До заходу залучили й волонтерів, студентів НМУ, які виконували роль пацієнтів, діючи за відповідним сценарієм. Беручи безпосередню участь у таких подіях, здобувачі вищої медичної освіти краще засвоюють кожну компетенцію.

За словами директорки Навчально-наукового центру медичних симуляцій Юлії Бойко, до іспиту відповідно до вимог його проведення готують усі приміщення, окрім обладнання, використовуються муляжі та фантоми, а для студентів проводяться ознайомчі консультації.

Майбутні лікарі докладали максимальних зусиль, щоб продемонструвати фахові компетентності, які здобули під час навчання. Вони виконували фізикальне обстеження та розпитування терапевтичного і хірургічного хворих, оцінювали показники фізичного розвитку дитини, надавали допомогу при травмі, виконували первинну хірургічну обробку ран, зупинку кровотеч. Студенти визначали групи крові, виконували опис електрокардіограм, здійснювали малі маніпуляції, демонстрували техніку виконання внутрішньовенних, внутрішньом’язових, підшкірних ін’єкцій.

Естафету складання ОСКІ-1 за спеціальністю 222 «Медицина» від студентів медичного факультету №1 приймуть їхні колеги з факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України, медичного факультету №2 і факультету підготовки іноземних громадян.

Пресцентр НМУ