ТОП-10 питань абітурієнтів про вступ у 2023 році

02.05.2023

Днями в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся перший у цій вступній кампанії День відритих дверей. Майбутні абітурієнти ставили чимало запитань. Ми обрали найпоширеніші. До уваги ТОП-10 відповідей на запитання потенційних абітурієнтів.

З якої дати розпочинається реєстрація особистих електронних кабінетів вступників? Чи можна додати до нього кілька документів про попередню освіту?

Реєстрація особистих електронних кабінетів вступників на навчання для здобуття вищої освіти, завантаження необхідних документів розпочинається з 1 липня. Документ про попередню освіту має бути внесений до реєстрації першої заяви вступника на відповідній основі вступу. Вступник може додати до електронного кабінету декілька документів про попередню освіту, що містяться в Реєстрі документів про освіту, для реєстрації заяв на різних основах вступу до дня, що передує дню завершення реєстрації заяв.

Скільки бюджетних місць передбачено у 2023 році? Яка вартість навчання та які проєктні обсяги підготовки?

По всіх спеціальностях в НМУ передбачено 822 бюджетних місця.

Чи може особа з тимчасово окупованої території (чи внутрішньо переміщена особа), яка вступила на контракт, бути переведена на бюджетну форму навчання?

Минулого року так і було – особи, які перебували на окупованих територіях, були переведені з контрактної форми навчання на бюджетну з урахуванням вимог до таких осіб, передбачених Правилами прийому до НМУ.

Чи можливе відтермінування від проходження строкової військової служби для студентів НМУ?

Так, студентам, які навчаються в Університеті, надається відстрочка від призову на строкову військову службу на увесь час навчання.

Чи продовжується набір вступників на спеціальність 222 «Медицина» з поглибленим вивченням англійської мови за професійним спрямуванням?

Так, запроваджений у 2022 році набір вступників на спеціальність 222 «Медицина» з поглибленим вивченням англійської мови за професійним спрямуванням продовжується і в 2023 році. Вступники матимуть змогу обрати цю окрему конкурсну пропозицію при подачі заяви до університету і, якщо успішно пройшли всі етапи конкурсного відбору, оволодіти англійською мовою професійного спрямування на високому рівні. Це дасть змогу більш успішно скласти єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ) в майбутньому та бути конкурентоспроможним під час вибору напряму в галузі.

Яким має бути мінімальне значення кількості балів із вступних випробувань (конкурсного балу), з якими вступник допускається до участі у конкурсному відборі?

Конкурсний бал для вступу на основі повної загальної середньої освіти (ПЗСО) та НРК5 не може бути менше ніж 150 балів для спеціальностей 221 «Стоматологія», 222«Медицина», 228 «Педіатрія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Конкурсний бал для вступу на основі ПЗСО та НРК5 не може бути менше ніж 140 балів (120 балів для вступу на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб) для спеціальності 226 «Фармація, промислова фармація».

Чи допускається перескладання вступних випробувань?

Особи, які без поважних причин (визнаних такими за рішенням Приймальної комісії) не з’явилися на вступні випробування у визначений розкладом час, особи, знання яких було оцінено балами нижче встановленого Правилами прийому мінімального значення, до участі в наступних вступних випробуваннях та у конкурсному відборі не допускаються. Перескладання вступних випробувань також не допускається.

Хто має право вступу на факультет підготовки лікарів для Збройних сил України за спеціальністю 222 «Медицина»?

На факультет підготовки лікарів для Збройних сил України (відповідно до замовлення Військово-медичного департаменту Міністерства оборони) за спеціальністю 222 «Медицина» в межах ліцензованого обсягу прийому НМУ імені О.О. Богомольця приймає:

  • осіб, які на добровільній основі (згідно з укладеними контрактами) виявили бажання проходити службу в Збройних силах України;
  • призовників віком 17–21 років включно, в тому числі тих, які досягнуть 17-річного віку у календарному році вступу (вік кандидатів на навчання обчислюється за станом на 31 грудня поточного року);
  • військовозобов’язані, які не мають офіцерського звання, віком не старше 23 років (військовослужбовці строкової, контрактної служби та прапорщики (мічмани) на факультет не приймаються).

На перший курс факультету підготовки лікарів для Збройних cил України приймаються тільки громадяни України. Кількість місць в межах ліцензійного обсягу – 40.

Що є необхідною умовою застосування спеціальних умов участі у вступній кампанії?

Необхідною умовою застосування спеціальних умов участі у вступній кампанії є наявність в Єдиній державній електронній базі з питань освіти картки фізичної особи із зазначенням пільгової категорії та внесенням підтверджуючих даних (реквізити документів, що засвідчують право на спеціальні умови участі у вступній кампанії або завантажені скановані копії таких документів у разі відсутності (недоступності) інформації про них у державних реєстрах), а також зазначення в заяві вступника щодо необхідності застосування спеціальних умов.

Чи обов’язковою є наявність військового облікового документа під час вступу до НМУ?

Так, обов’язковим військовий обліковий документ є:

  • при подачі документів особами чоловічої статі, віком старше 17 років;
  • при подачі документів військовозобов’язаними.

Сподіваємося, що потенційні абітурієнти зможуть остаточно переконатися у своєму виборі та в подальшому будуватимуть власне майбутнє разом з нашою університетською спільнотою! Нагадуємо, що наступний День відкритих дверей відбудеться 28 травня.

Пресцентр НМУ