СТУПІНЬ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ ЗДОБУВ ПРАКТИКУЮЧИЙ ЛІКАР І ПЕРСПЕКТИВНИЙ НАУКОВЕЦЬ ПАВЛО ЛАКАТОШ

07.12.2022

6 грудня аспірант кафедри акушерства і гінекології №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Павло Лакатош успішно захистив дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Наукову роботу дисертант присвятив дослідженню нових аспектів профілактики масивних кровотеч у вагітних з передлежанням плаценти.

Публічний захист дисертаційної роботи відбувся у конференц-залі  адміністративного корпусу НМУ імені О.О. Богомольця. У президії – члени Разової спеціалізованої вченої ради, відомі вчені акушери-гінекологи на чолі з головою ради професором Василем Бенюком, в залі – працівники відділу аспірантури та докторантури, колеги, друзі та рідні, які прийшли підтримати молодого науковця у відповідальний момент.

Дисертаційна робота є фрагментом науково-дослідної теми кафедри акушерства і гінекології №1 «Сучасні технології збереження та відновлення репродуктивного здоров’я жінки в умовах зміни структури акушерської та гінекологічної патології». Молодий вчений взяв за мету знизити частоту масивних кровотеч у вагітних з передлежанням плаценти шляхом інтраопераційного застосування методу компресії нижнього маткового сегменту під час кесаревого розтину, що зменшує об’єм крововтрати та тривалість втручання. Отримані результати уже впроваджено, зокрема у клінічну практику Перинатального Центру столиці. Запропонований метод лікування захищено патентом України, а результати дослідження опубліковано в 6 наукових працях.

Науковий керівник Павла Лакатоша професор Борис Венцківський зазначив, що наукова робота дисертанта надзвичайно актуальна, адже її результати надають можливість запобігти масивним крововтратам, уникнути акушерських ускладнень, підвищити  ефективність надання медичної допомоги вагітним з передлежанням плаценти. Павло уже зарекомендував себе як кваліфікований лікар та перспективний науковець.

 

За інформацією кафедри акушерства і гінекології №1