Студенти НМУ вчилися у бойових медиків надавати домедичну допомогу в екстремальних умовах

26.10.2023

Сьогодні в Україні одними із найпоширеніших є травми від куль, вибухів та опіки. Вміння надавати першу медичну допомогу стають надважливими. Часто оперативні та правильні дії на домедичному етапі рятують життя. У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся черговий тренінг з тактичної медицини за ініціативи студентської ради медичного факультету №3. Тренерами виступили бойові медики окремої президентської бригади Сергій Ткаченко та Юрій Гмиря.

Під час тренінгу учасники опанували важливі теоретичні та практичні знання, необхідні для надання допомоги в екстремальних ситуаціях, зокрема про накладання турнікета, тампонування рани, підтримання прохідності дихальних шляхів постраждалого, накладання оклюзивної пов’язки, захист ран від забруднення та збереження нормального тиску в плевральній порожнині при пораненнях грудей, дізналися про способи евакуації постраждалого.

Студенти із цікавістю слухали розповідь про важливість володіння навичками надання первинної допомоги на полі бою, що часто рятує життя бійця та його побратима. Як зазначили бойові медики, в першу чергу у бойових умовах пораненому необхідна механічна зупинка кровотечі, відновлення дихання та наступна швидка евакуація у безпечну зону для надання кваліфікованої медичної допомоги. Саме на перших етапах потрібно у лічені хвилини вміло накласти турнікет, бандаж, щоб убезпечити воїна від втрати крові.

У другій частині тренінгу студенти оволодівали технікою накладання турнікетів, використання спеціальних стропил для евакуації вражених бійців з поля бою згідно із сучасними міжнародними протоколами.

Голова студентської ради Катерина Житченко та її заступниця Христина Шарун подбали про те, щоб до заходу долучилися студенти різних факультетів. А учасники заходу відмітили, що на тренінгу отримали корисну інформацію від воїнів, які надавали допомогу за реальних бойових дій. Важливим є не лише вміти бездоганно володіти технікою накладання турнікета, а й їхня якість та кількість.

Проведення тренінгів, які сприяють засвоєнню навичок надання першої допомоги та ефективній реакції у критичних медичних ситуаціях, стало важливою складовою освіти для студентів НМУ. А набуті навички можуть знадобитись в будь-якому місці і в будь-який час. Особиста підготовка і готовність допомогти іншим зможуть за потреби врятувати людські життя у критичних обставинах.

Пресцентр НМУ