Студенти НМУ понурилися в проблематику використання віртуальної реальності в медицині

15.02.2023

У лютому 2023 року факультативна школа-семінар «Проблеми фізики живого та біоетики» Національного медичного університету імені О.О. Богомольця продовжила свою роботу з метою пропедевтики компетенцій міждисциплінарного професійного діалогу студентів-медиків – майбутніх лікарів і дослідників.

9 лютого було проведено семінар за міждисциплінарною темою «Використання технологій віртуальної реальності для медичної освіти та медицини (на прикладі роботи з пацієнтами, які страждають на посттравматичний стресовий розлад)», що поєднує в собі знання та технології з біофізики, нейрофізіології, IT-технологій, психотерапії, біоетики тощо. Даний семінар було проведено як продовження попереднього заходу, що відбувся 30 грудня 2022 року, де запрошений фахівець із військово-медичного центру НАТО в Угорщині – докторка Агнеш Дьорфі в режимі онлайн зробила доповідь для наших слухачів про передовий досвід лікування посттравматичного стресового розладу.

Семінар 9 лютого проводився на майданчику Національного музею медицини України у змішаному форматі за участю студентів-слухачів школи-семінару з фізики живого та біоетики НМУ імені О.О. Богомольця, представників Ради молодих вчених при президії НАМН України, запрошених фахівців-психотерапевтів, групи студентів і молодих вчених декількох ЗВО Республіки Казахстан – Казахського національного медичного університету ім. С.Д. Асфедіярова та Університету «Туран», м. Алмати. Модератором заходу був доцент кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики, науковий керівник школи-семінару з фізики живого та біоетики Анатолій Єгоренков.

Під час заходу учасники мали можливість заслухати доповідь студентки НМУ імені О.О. Богомольця Антоніни Шкроб’як про технології віртуальної реальності та напрямки її використання в медичній освіті та медицині (наукові керівники доповіді: доцент Анатолій Єгоренков і доцентка Вікторія Пащенко) та прийняти участь у процедурі психотерапевтичного «занурення» у віртуальну реальність за допомогою відповідної сучасної апаратури. Така технічна можливість була забезпечена учасникам заходу запрошеними фахівцями з використання медичної техніки віртуальної реальності в психотерапії Олексієм Посторонко й Олегом Ткаченко – співробітниками Київського обласного центру ментального здоров’я у Ворзелі. У вищезгаданому центрі технологія віртуальної реальності активно впроваджується для лікування посттравматичного стресового розладу, як елемент психотерапевтичної реабілітації військових-учасників бойових дій та постраждалих від бойових дій.

Учасники з Казахстану – творча група студентів, магістрів та молодих вчених під керівництвом відомого психотерапевта, професора Марата Азімова – в онлайн-режимі зробили відеодоповідь щодо проблеми посттравматичного стресового розладу в оточенні наркозалежних.

Фотозвіт засідання можна переглянути за посиланням.

 

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики