Студенти НМУ опановували навички з виконання FAST-дослідження

05.06.2024

На базі кафедри загальної хірургії №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця нещодавно відбувся тренінг «Основи УЗД. FAST-протокол», у якому взяли участь понад 20 студентів з різних факультетів та курсів Університету. Майбутні лікарі опановували важливі, особливо в умовах війни, навички з виконання FAST-дослідження, набуваючи фахових компетентностей.

У межах тренінгу доцентка кафедри загальної хірургії №2 Тетяна Тарасюк детально ознайомила учасників з теоретичними основами ультразвукової діагностики. Фахівчиня наголосила на важливості FAST-протоколу у практиці лікаря, розповіла про його переваги та недоліки.

Так, можливість навчитися застосувати ультразвукову діагностику при широкому спектрі патологій, критичних станах і проведенні медичного сортування поранених додатково мотивує студентів. Ультразвук є швидким обстеженням для оцінки гемодинамічно нестабільних пацієнтів, відтак набуті нові знання і навички знадобляться майбутнім медикам у самостійній практиці.

Студенти пройшли тренування на ультразвуковому апараті експертного класу та опановували базові навички виявлення вільної рідини в черевній та грудній порожнинах, гемоперикарду та пневмотораксу. Приділили увагу й розбору найпоширеніших помилок при виконанні FAST-дослідження. Окремо, вдосконалюючи отримані знання, учасники тренінгу відпрацювали процедуру FAST-протоколу один на одному.

Захід відбувся за ініціативи студентської ради медичного факультету №1 та студентського наукового гуртка кафедри загальної хірургії №2, а організаторами стали активісти студентського самоврядування – Вікторія Кулик, Назар Голубнич, Іван Чепур.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри загальної хірургії №2