Студенти наукових гуртків НМУ розглядають складні клінічні випадки в акушерстві та урології

04.11.2022

Студенти Національного медичного університету імені О. О. Богомольця ведуть активну наукову діяльність. Зокрема, днями відбулися спільні збори студентських наукових гуртків кафедри урології та кафедри акушерства, гінекології та неонатології. Студенти вчилися попереджувати ускладнення у вагітних, що призводять до передчасних пологів або мимовільного аборту, а також взяли участь в огляді вагітних у жіночій консультації.

 Центральною темою засідання стало обговорення особливостей перебігу та лікування хронічної ’яної хвороби у вагітних. Це – досить актуальна тема для акушерської та урологічної практики, так як хронічна сечокам‘яна хвороба проходить майже без симптомів, але при ній трапляються напади ниркової коліки або розвиток обширного запального процесу. Що може закінчитися передчасними пологами або мимовільним абортом. Тому на засідання СНГ студенти розбиралися у симптомах, щоб попередити такі ускладнення.

 

 

Свої доповіді на цю актуальну тему зробили студентка 3 курсу М3 Марія Степанюк та студентка 3 курсу М4 Катерина Андрєєва. Марія доповіла про «Фізіологічні особливості, статистику і симптоми при сечокам’яній хворобі у вагітних», а Катерина – про «Симптоми, консервативне лікування. Лікувальні дієти при перебігу сечокам’яної хвороби».

Свої коментарі та доповнення до докладів на тему перебігання сечокам‘яної хвороби у вагітних дали наукові керівники, практикуючі медики Олександра Громова та Павло Самчук. Вони також відповіли на питання студентів і запросили учасників зборів взяти участь у чергуванні та огляді вагітних у жіночій консультації.

Окрім обговорення особливостей перебігу хронічної сечокам‘яної хвороби у вагітних, учасники наукових зборів прослухали доповідь членкині ТМВС Світлани Алейник про «Основи застосування методів біостатистичного аналізу в діяльності молодого науковця».

Досвід міждисциплінарних зборів наукових гуртків сподобався всім учасникам СНГ, відтак, вирішили й надалі проводити такі заняття.

 

За інформацією кафедри урології