Студенти-гуртківці побували на засіданні у ботанічному саду

03.10.2023

Виїзне засідання студентського наукового гуртка (СНГ) кафедри гігієни та екології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося в Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка. Студенти дізналися багато важливої та цікавої інформації про роль рослин у системі громадського здоров’я.

Спікером засідання СНГ кафедри гігієни та екології нашого Університету запросили фахівчиню Національної академії наук України, кандидатку біологічних наук Юлію Неграш. Також участь у засіданні взяла відповідальна по кафедрі за розділ «Комунальна гігієна», професор Олена Вавріневич.

Студенти дізналися про рекреаційно-оздоровчі рослини, які рекомендується використовувати з урбоекологічною метою в громадських місцях. Ці рослини сприяють зниженню нервової та фізичної втоми, відіграють важливу роль у профілактиці найрізноманітніших захворювань. Членам СНГ розповіли, що рослини виробляють понад 98% кисню, а рекордсменом щодо виділення кисню є тополя. Вони дізналися, що зелені насадження відіграють важливу роль в ізоляції населення від джерел шуму, допомагають у зниженні температури повітря під час літньої спеки, зволожують його. Присутнім повідомили, що саме рослини продукують особливі хімічні сполуки, фітонциди, які пригнічують життєдіяльність або мають згубний вплив на мікроорганізми (зокрема бактеріальну й грибкову флору).

Також студентам продемонстрували властивості каучуконосних рослин, зокрема й щодо їх здатності виробляти латекс. Важливу речовину для виготовлення медичних рукавичок, без яких годі уявити профілактику внутрішньолікарняних інфекцій у сучасних лікарнях.

У підсумку на засіданні СНГ кафедри гігієни та екології НМУ імені О.О. Богомольця було запропоновано продовжити формат виїзних засідань, з розглядом тем використання рослин у профілактичній медицині.

Пресцентр НМУ за інформацією СНГ кафедри гігієни та екології