СТУДЕНТАМ ПРОЧИТАЛИ ЛЕКЦІЮ ПРО ДИТЯЧИЙ АУТИЗМ

28.09.2016

27 вересня 2016 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася лекція лікаря-невролога Владислави Кулик про аутизм у дітей.

Організаторами заходу були деканат медичного факультету №3, Волонтерський центр НМУ імені О.О. Богомольця.

Головний лікар Інституту проблем болі Владислава Кулик розповіла студентам про поширеність аутизму в країні залежно від регіону та методи діагностики хвороби, медикаментозної терапії якої ще не винайдено.

Аутизм – це широке поняття, з окремими симптоми, які складають це порушення, зокрема, проблеми соціальної комунікації. Дитина може зовсім не розмовляти, не вміти обмінюватися інформацією, або якщо розмовляє, то лише для того, щоб описати своє захоплення. Важливо пам’ятати, що дитина не може розвиватися без сторонньої допомоги.

На сьогодні в Україні відбувається докорінне переосмислення парадигми навчання та виховання дітей із розладами аутичного спектра, адже науково-практичний досвід фахівців з усього світу свідчить про те, що «лікувати» таких дітей треба навчанням. На часі – розробка методологічних, методичних та організаційних питань впровадження оптимального освітнього процесу для дітей цієї категорії. Для лікарів – як розпізнати перші ознаки аутизму, як працювати із такими дітьми.

Студентам розказували про те, що слід розуміти під поняттям «аутизм», наскільки ця проблема є актуальною для України, як лікувати зуби таким дітям. На запитання відповідали також член реабілітаційного центру «Родина» психолог Лариса Самсонова та мама дитини із аутизмом Наталя Пальок.

В Україні з кожним роком збільшується кількість дітей, які хворіють на аутизм. Аутизм визнано пандемією. За останні 10 років кількість дітей-аутистів зросла в 300 разів. Якщо на початку 90-х на 10 тисяч населення аутизмом хворіла одна дитина, то в цьому році — це вже 1 дитина із 45.

Деканат медичного факультету №3