СТАЖУВАННЯ СПІВРОБІТНИКІВ КАФЕДРИ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ХІРУРГІЇ ТА СУЧАСНИХ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УНІВЕРСИТЕТСЬКІЙ КЛІНІЦІ М. МАРБУРГ (НІМЕЧЧИНА)

22.12.2021

Співробітники кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій доцент Юрій Чепурний і асистент Тетяна Павлічук пройшли двотижневе стажування на базі Центру хірургії голови та шиї Університетської клініки м. Марбург (Німеччина). Директор центру – професор Андрес Нефф.

У ході стажування основна увага приділялася поглибленню знань і вмінь наших фахівців у реконструктивно-відновній хірургії щелепно-лицевої ділянки з використанням вільного трансферу складних тканинних комплексів з відновленням їх кровопостачання. Використання мікрохірургічної техніки вже давно стало золотим стандартом при заміщенні дефектів голови та шиї. Накладання судинних мікроанастомозів дає змогу відновити кровопостачання в комплексах тканин та забезпечувати їх приживлення в реципієнтній ділянці.

В ході стажування вітчизняні фахівці ознайомились із принципами обстеження та підготовки пацієнтів до оперативного втручання, методами отримання та трансплантації клаптів, різними варіантами накладання анастомозів та з особливостями післяопераційного їх ведення та моніторингу вітальності у найближчому та віддаленому післяопераційному періоді. У ході стажування співробітники нашого Університету поглибили також професійні компетенції в лікуванні травматичних пошкоджень та запальних захворювань скронево-нижньощелепного суглоба, зокрема з використанням методу артроскопії.

Крім того, українські щелепно-лицеві хірурги ознайомились із принципами організації допомоги пацієнтам із захворюваннями голови та шиї, роботою амбулаторного та стаціонарного відділень в університетській клініці м. Марбург.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій