Співробітники НМУ пройшли тренінг з посилення медичної готовності до супротиву ХБРЯ-тероризму

26.10.2022

З 10 по 21 жовтня співробітники кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України» брали участь у реалізації проєкту Р88 «Посилення медичної готовності до хімічних, біологічних, радіоактивних та ядерних (ХБРЯ) загроз та можливостей реагування в країнах Південно-Східної Європи», відповідно до «Рамкової угоди між Урядом України та Комісією Європейських Співтовариств». До проєкту залучені медики з України, Албанії, Чорногорії, Молдови, Північної Македонії, Азербайджану, Вірменії та Грузії.

 Проєкт Р88 реалізувався за ініціативи European Commission, CBRN Centre of Excellence та Science and Technology Center in Ukraine й інших міжнародних партнерів. Захід проводився у Тбілісі (Грузія) на базі Центру екстреної допомоги та координації при надзвичайних ситуаціях (Emergency situations coordination and urgent assistance center, Tbilisi, Georgia).

Два тижня інтенсивного тренінгу, який передбачав, окрім теоретичної та практичної частин, обмін досвідом і вдосконалення фахових компетентностей, проминули в атмосфері професійного та дружнього співробітництва.

Під час навчання учасники опрацювали такі теми:

– небезпечні ХБРЯ-речовини;

– виявлення, ідентифікація та моніторинг небезпечних речовин;

– загальні принципи тріажу, підготовка до сортування на різних рівнях;

– система оцінки наявних ресурсів для реагування на ХБРЯ-загрози;

– класифікація засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) та рівні захищеності персоналу в небезпечній зоні;

– принципи сухої та вологої деконтамінації.

Особливістю відпрацювання сценаріїв з практичними вправами та клінічними симуляціями, була робота в інтернаціональних командах, що дозволило налагодити професіональну комунікацію між співдружніми країнами. Зауважимо, що міжнародна команда спікерів і тренерів-парамедиків відзначила високий фаховий рівень учасників цього тренінгу.

 

Пресцентр НМУ за матеріалами

кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини