СПІВРОБІТНИКИ НМУ НА ПЕРЕДНЬОМУ КРАЇ БОРОТЬБИ З COVID-19

16.04.2021

З перших днів епідемії коронавірусної хвороби COVID-19 співробітники та студенти НМУ активно долучилися до боротьби з небезпечною недугою. Вісім місяців минуло відтоді як в КНП «Київської міська клінічна лікарня №17», одну з її споруд повністю відведено для надання медичної допомоги ковідпацієнтам.

Цей лікувальний заклад є однією з клінічних баз кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ, очолюваної професором С.О. Дубровим. Сергій Олександрович з командою фахівців кафедри один із перших долучився до лікування ковідхворих в епіцентрі боротьби за їхнє життя – у відділенні інтенсивної терапії. Нині тут цілодобово триває лікувальний процес. Змінюючи один одного, на небезпечну і важку вахту заступають співробітники Університету, лікарні, лікарі-інтерни та їхні помічники студенти НМУ.

Професор С.О. Дубров розповів, що більше половини медичного персоналу відділення — це представники нашого Університету. Серед них лікар анестезіолог Сергій Середа, лікар-інтерн Максим Денисюк, аспірант Галина Славута, студенти НМУ Юрій Заїкін, Володимир Слісар, Альона Міхно, Сергій Конкевич.

Ми побували в лікарні, коли на вахту заступали професор С.О. Дубров, лікар-анестезіолог Тетяна Угльова та лікар-інтерн Максим Денесюк. До дрібниць відпрацьовано правила входу до червоної зони, до якої можна потрапити тільки після переодягання у спеціальні захисні костюми. Кожен оглядає себе у дзеркалі, щоб перевірити герметичність комбінезону.

Усі, включаючи професора, на період чергування одночасно виконують роль лікаря, медсестри і санітарки. Усі пацієнти знаходяться під цілодобовим проведенням штучної вентиляції легень, а допомога так званої «сиділки»  або родичів неможлива. У відділені одночасно знаходяться близько десяти важкохворих пацієнтів. Щохвилини змінюється клінічна ситуація, тому постійно необхідно вносити корекцію у процес лікування.

Досвід, високий професіоналізм дає змогу спасати  багато життів. Тут підтримують хворих не лише ліками, а й добрим словом і навіть жартами. Попри очевидну  складність  ситуації  у палатах не відчувалося гнітючої атмосфери, що давало надію на одужання.

 

Редакція газети « Медичні кадри»