СЛОВО ПРО ЮВІЛЯРА, ПРОФЕСОРА ВАЛЕНТИНУ БЕРЕЗЕНКО

07.07.2022

7 липня виповнюється 60 років завідувачу кафедри педіатрії №1 Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, професору  Валентині Березенко, яка є засновницею напрямку дитячої гепатології в Україні, керівником єдиного “Центру дитячої гепатології ДУ ІПАГ імені академіка О.М.Лукянової НАМН України”.

1986 року Валентина Березенко закінчила з відзнакою Вінницький медичний інститут імені М.І.Пирогова. В 1986-1989 рр. працювала лікарем-ординатором дитячого відділення Бершадської ЦРЛ, Вінницька області.

З 1989 по 1991 рік навчалася в клінічній ординатурі з педіатрії НДІ Педіатрії, акушерства і гінекології Києва. Працювала молодшим науковим, науковим, старшим науковим співробітником відділень функціональної діагностики та дитячої гастроентерології ІПАГ НАМН України.

З 2006 року – учений секретар ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М.Лук’янової НАМН України», а з 2015 року керівник центру дитячої гепатології цього інституту.

У 1994 році захистила дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата медичних наук зі спеціальності “Педіатрія” на тему “Особливості детоксикуючої функції печінки та її корекція у дітей з хронічним гепатитом”.

Докторську дисертацію на тему «Клініко-патогенетичні особливості фіброгенезу печінки при хронічних гепатитах у дітей та шляхи його медикаментозної корекції» захистила 2007 року.

З 2016 року очолює кафедру педіатрії №1 Національного медичного університету імені О.О.Богомольця.  Вчене звання «професор» присвоєно в 2021 році.

Валентина Березенко  —  автор 195 наукових праць з дитячої гастроентерології, гепатології та ультразвукової діагностики, співавтор 11 патентів.

Вона продовжує активну співпрацю з провідними європейськими клініками Англії та Польщі, започатковану 2019 року.

З початком широкомасштабної війни в Україні 2022 року, Валентина Сергіївна плідно співпрацює з ESPGHAN, що дало  змогу провести понад 10 трансплантацій українським дітям у різних країнах світу.

Колектив НМУ імені О.О. Богомольця та особливо кафедри педіатрії №1 щиро вітають професора Валентину Сергіївну з ювілеєм!

 

Бажаємо Вам завжди бути в гармонії з собою, благополуччя, турботи найрідніших, умиротворення в хвилини відпочинку, а також здоров’я тілу, молодості душі та блиску очам, Миру в Україні, щастя і процвітання.

 

 

Кафедра педіатрії №1