Роз’яснення щодо процедури перескладання ЄДКІ та поновлення на навчання

22.08.2023

Шановні здобувачі вищої освіти!

У 2023 році 93,9% вітчизняних здобувачів вищої освіти спеціальності 222 «Медицина», які навчаються в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на бюджетній формі навчання, успішно склали перший етап Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (Крок 1 та АМПС). У загальному кількість тих, які склали, становить 88,8%. Це – найкращий показник складання серед усіх українських медичних ЗВО в умовах війни.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 334 «Про затвердження Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я»» у разі повторного нескладання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту особа вважається такою, що не виконала індивідуальний навчальний план та відраховується відповідно до пункту 4 частини першої статті 46 Закону України «Про вищу освіту» та відповідно до Положення «Про організацію освітнього процесу в НМУ імені О.О. Богомольця». Відтак, діє урегульована чинним законодавством норма: здобувач вищої освіти, який не склав перший етап ЄДКІ 1 після двох спроб, відраховується з Університету.

Разом із тим, адміністрація та колектив Національного медичного університету імені О.О. Богомольця всебічно підтримує здобувачів вищої освіти, які добросовісно виконують навчальні плани та гарантує прозорість, безпекові та рівні умови складання іспитів.

Студенту, який не виконав навчальний план, надається право на поновлення на навчання та регулюється Положенням Про порядок переведення та поновлення студентів у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця.

Так, деякі здобувачі вищої освіти вимагають від адміністрації Університету привелійованого відношення і пропонують прийняти рішення, які не відносяться до сфери компетенції НМУ та є порушенням норм чинного законодавства.

Нагадаємо, що регламент і процедура проведення ліцензованого незалежного іспиту регулюється Постановою Кабміну № 334 від 28.03.2018, регламентом проведення іспитів Центром тестування та внутрішніми наказами НМУ (що стосуються, виключно, організаційних моментів, безпекових і санітарно-гігієнічних умов тощо).

Зі свого боку ми робимо все можливе, аби лобіювати інтереси наших студентів і надавати максимально рівні можливості для поновлення. Нами були створені всі належні умови, щоб кожен здобувач вищої медичної освіти мав можливість підготуватися до іспиту належним чином.

З повагою

Адміністрація НМУ імені О.О. Богомольця