Ректор НМУ Юрій Кучин став спікером вебінару від GMKA з питань реформування медичної освіти

22.02.2024

Ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Юрій Кучин виступив з мотиваційною лекцією «Медосвіта: шлях до змін» на вебінарі від GMKA, що опікується покращенням якості надання медичної допомоги населенню в Україні та світі. Під час виступу очільник НМУ зазначив про проблеми освітньої медичної сфери, окреслив досягнення і плани з удосконалення навчального процесу в нашому Університеті. Йшлося і про фінансову складову як у медичній освіті, так і в контексті заохочення випускників ЗВО до лікарської практики в Україні.

Що не так у медичній освіті України? Як підготувати високопрофесійних лікарів у необхідній для забезпечення всіх громадян кількості? Як гармонізувати зміни в українських навчальних програмах для медичних фахівців із загальноєвропейськими? І це лише деякі з питань, відповіді на які прозвучали  під час вебінару «Медосвіта: шлях до змін».

Як зазначив професор Юрій Кучин, рівень економічного добробуту ЗВО визначає його освітні можливості, відтак і попит на послуги на ринку. Це є важливою складовою рейтингу будь-якого університету. Нині серед 150 освітніх закладів України, які пропонують послуги з навчання лікарським спеціальностям, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця залишається лідером за кількістю бажаючих опановувати медичний фах на його базі. Та щоб утримувати високий статус, необхідно щодня опікуватися підвищенням рівня якості освітніх послуг для майбутніх лікарів, багатьма питаннями, що пов’язані з державною політикою у галузі, ситуацією на ринках праці та освітніх послуг, викликами часу, як от пандемія та війна.

«Щоб покращити медичну освіту, знадобиться чітке розуміння цілей і завдань у клінічному компоненті навчання, визначення ефективних форм контролю знань. Також треба визначити місце університетських клінік у системі надання медичних послуг, особливо за програмою медичних гарантій, бажано врахувати кращі світові практики щодо цього. Але головне – брати відповідальність за підвищення якості медичної освіти всім учасникам процесу. Поки відбувається реформа медичної галузі, назріла потреба у реформуванні і медичної освіти», – зауважив ректор НМУ.

Основні тези, які озвучив ректор Юрій Кучин, стосувалися формування фахового колективу та мотивації викладачів, переважаюча більшість з яких щодня лікують пацієнтів у клініках за спеціальностями, що викладають. Зокрема, посилення фінансової автономії університету. На думку спікера, питання мотивації випускників залишатися і працювати в Україні лежить у площині загальнодержавної політики. Адже завдячуючи якісним освітнім програмам та знанню іноземних мов багато з них уже стали успішними лікарями у різних куточках світу.

На думку професора, найкращих результатів можна досягнути, якщо зміни в системі медичної освіти будуть сплановані та реалізовані в рамках спільних політик у галузях освіти та охорони здоров’я. Наразі в Університеті планують створення додаткових освітніх можливостей для проходження сертифікованих іспитів для студентів, інтернів і лікарів. Це стосується і англійської мови. Одночасно з цим, опікуються оцінкою відповідності та гармонізацією цілей і програм НМУ, а також питаннями інтеграції інформальної освіти до навчального процесу задля удосконалення механізму навчання на медичних і стоматологічному факультетах нашого Університету.

Відео вебінару ви можете подивитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=YJmv7f8bGts

Пресцентр НМУ