“РАННЄ ВИЯВЛЕННЯ, АДЕКВАТНЕ ЛІКУВАННЯ ТА ДОТРИМАННЯ РЕКОМЕНДАЦІЙ ЛІКАРЯ – СКЛАДОВІ УСПІХУ В БОРОТЬБІ З ГЛАУКОМОЮ”, – ЗАВІДУВАЧ КАФЕДРИ ОФТАЛЬМОЛОГІЇ, ПРОФЕСОР Д.Г. ЖАБОЄДОВ

06.03.2021

За ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA з 2008 року щорічно 6 березня відзначається Всесвітній день боротьби з глаукомою. Серед різних захворювань ока глаукома посідає особливе місце, має хронічно-прогресуючий перебіг, призводить до атрофії зорового нерва, поступового обмеження поля зору та в подальшому – незворотної втрати зору. За даними ВООЗ 80 мільйонів осіб у світі хворі на глаукому. В найближчі 10 років їхня кількість збільшиться ще на 10 мільйонів. У Європі на глаукому припадає  12% усіх випадків сліпоти, а до 2040 очікується 111,8 мільйона людей хворих на глаукому.

Наш сьогоднішній співрозмовник – завідувач кафедри офтальмології, професор Дмитро Геннадійович Жабоєдов, якого нещодавно за служіння ідеалам справедливості і милосердя  було нагороджено Мальтійським хрестом пошани,

– розповість про цю хворобу, методи її діагностики та профілактики :

“Глаукома є хронічним захворюванням очей, яке прогресує, призводячи до поступової загибелі зорового нерва, обмеження поля зору та в подальшому – незворотної втрати зору. Термін “глаукома”, – продовжив розповідь Дмитро Геннадійович, – об’єднує велику групу захворювань очей, яка характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішнього очного тиску (ВОТ) з подальшим розвитком дефектів поля зору, зниженням центрального зору та атрофією зорового нерву. Найчастіше хвороба розвивається непомітно, тому, що раніше виявлено захворювання, призначено правильне лікування, то швидше це допоможе призупинити прогресування глаукоми, збереже пацієнту працездатність, покращить якість життя. Усе це можливо лише за умови виконання всіх рекомендацій лікаря і відсутності перерви в лікуванні. Оскільки глаукома має безсимптомний перебіг, поки не досягає пізньої стадії, коли втрата зору стає явною, усі люди з факторами ризику повинні регулярно проходити комплексне обстеження у офтальмолога, що є запорукою збереження зору, вчасної діагностики хвороб ока і якісного лікування.

Спричиняють глаукому такі фактори: розлад нервової, серцево-судинної систем, ендокринні та спадкові захворювання. Зокрема, 40% пацієнтів із патологією очного дна ока – люди, хворі на діабет. І хоча точна причина розвитку глаукоми поки невідома, є симптоми, за наявності яких слід негайно звертатися до лікаря:підвищений ВОТ – лише офтальмолог може визначити його в ході комплексного обстеження ока; спадковість та сімейний анамнез; вік (старше 40 років); наявність супутньої судинної патології (гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, схильність до вазоспазмів, мігрені); тютюнопаління; хронічний стрес; особливості будови ока; короткозорість; прийом стероїдних препаратів. Варто завжди пам’ятати, що глаукома потребує постійного спостереження, чіткого дотримання рекомендацій лікаря, а  зміни в лікуванні можливі лише після консультації зі спеціалістом. Оскільки, як вже згадувалося вище, захворювання протікає безсимптомно, деякі люди припиняють застосування крапель або забувають їх застосовувати. Застосування крапель згідно з рекомендаціями лікаря є надзвичайно важливим фактором для контролю ВОТ та допомагає попередити втрату зору. Існують такі методи лікування глаукоми: медикаментозна терапія, лазерна та хірургічна.

Головною метою проведення Всесвітнього дня боротьби з глаукомою є розповсюдження інформації про цю недугу та її профілактика. Тому з метою профілактики та виявлення перших ознак захворювання закликаємо всіх осіб старше 40 років один раз на рік обов’язково проходити комплексне обстеження очей та контролювати рівень внутрішнього очного тиску. За необхідності лікар може запропонувати додаткові методи обстеження, які допоможуть своєчасно встановити діагноз. Раннє виявлення, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – складові успіху в боротьбі з цією хворобою, саме це дає змогу зберегти зір протягом тривалого часу. Сьогодні у Всесвітній день боротьби з глаукомою ми – лікарі-офтальмологи – ще раз хочемо нагадати всім про необхідність подбати про здоров’я своїх очей”.

 

Прес-центр