Професорка Університету представила Україну в Лісабоні

16.05.2024

Днями у Лісабоні (Португалія) відбулося весняне засідання ревматологів Євросоюзу в межах роботи Європейської спілки медичних спеціалістів (European Union of Medical Specialists, UEMS). У секції ревматології UEMS взяли участь фахівці з 29 країн. Україну на заході представила професорка кафедри внутрішньої медицини №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Марта Джус.

З основними цілями UEMS та особливостями роботи ревматологів у Німеччині учасників заходу ознайомив голова асоціації ревматологів, професор Юрген Волленгаупт. На заході відзначили, що секція ревматологів покликана забезпечити оптимальну допомогу для підвищення рівня підготовки ревматологів, просування професійних інтересів, підвищення обізнаності про їхню діяльність.

Під час засідання секції ревматології професорка кафедри внутрішньої медицини №2 НМУ імені О.О. Богомольця Марта Джус виступила з доповіддю про особливості надання допомоги пацієнтам з ревматологічними захворюваннями під час воєнного стану в Україні. Після доповіді учасники заходу взяли участь у дискусії.

Своєю чергою голова ревматологічної секції UEMS доктор Каушік Чаудхурі підійняв питання допомогти Україні від Європейської спілки медичних спеціалістів. Також він представив доповідь, присвячену питанням старіння, мультиморбідності та постковідного стану в ревматології, повідомив про проведену у Лондоні зустріч щодо єдиного європейського іспиту з ревматології. Що важливо, Каушік Чаудхурі запропонував співпрацю з НМУ імені О.О. Богомольця. Зокрема, започаткування циклу лекцій за участі провідних ревматологів з Великої Британії, Німеччини та інших країн зі спеціальності «Ревматологія» для молодих спеціалістів та PhD студентів.

За результатами роботи весняної ревматологічної секції UEMS учасникики прийняли рішення про створення єдиного EULAR/UEMS європейського іспиту, що відповідає стандартам спеціальності «Ревматологія», ініційовано створення робочої групи, яка напрацює структуру, порядок його проведення.

Нагадаємо, що днями у Лондоні відбувся Всесвітній конгрес з остеопорозу, остеоартриту та захворювань кістково-м’язової системи «WCO-IOF-ESCEO-2024». НМУ імені О.О. Богомольця на заході представила доцентка кафедри внутрішньої медицини №2 Тетяна Карасевська. Під час постерної секції фахівчиня презентувала наукову роботу, що відзначено сертифікатом «Certificate of Excellence» як одну з найкращих серед представлених на заході та подано на грант 2024 ESCEO-Islene Araujo de Carvalho mа.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри внутрішньої медицини №2