Презентовано Рамку цифрової компетентності працівника охорони здоров’я

20.02.2024

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я України презентувало Рамку цифрової компетентності працівника сфери охорони здоров’я. Документ містить опис і структуру цифрових компетентностей, що визначають обсяг знань, умінь і практичних навичок, необхідних для ефективного використання в роботі сучасних досягнень інформаційних технологій.

Використання Рамки цифрової компетентності працівника охорони здоров’я рекомендовано для посадових осіб, які формують державну політику у медичній сфері, розробників професійних стандартів та кваліфікаційних характеристик, викладачів навчальних програм, працівників кадрових служб, всіх медичних та фармацевтичних працівників, які прагнуть самовдосконалення.

Рамка цифрової компетентності працівника охорони здоров’я є важливим інструментом для забезпечення розвитку інформаційної культури, цифрової освіченості, кібербезпеки і кібергігієни у медичної галузі, планування та впровадження освітніх ініціатив спрямованих на підвищення рівня практичних компетентностей медичних і фармацевтичних працівників з використання засобів і сервісів сучасних інформаційних технологій. Документ сприятиме формуванню цифрових стандартів у галузі, створенню навчальних програм для здобувачів освіти та практиків, оцінюванню та самооцінюванню задля розвитку цифрових навичок, що в результаті має підвищити якість послуг охорони здоров’я та функціонування системи.

Даний документ підготовлено за співпраці фахівців Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства освіти і науки України та Національної служби здоров’я України, за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Він пройшов обговорення представників фахової передвищої, вищої та післядипломної медичної і фармацевтичної освіти, з керівниками закладів охорони здоров’я та медичними працівниками.

При створенні документа використано відповідну Рамку для громадян ЄС та враховано рекомендації у сфері цифрових компетентностей від європейських та міжнародних інституцій, які адаптовано до національних, культурних, освітніх та економічних особливостей України.

Впровадження Рамки цифрової компетентності працівника сфери охорони здоров’я – це важливий крок для втілення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, Концепції розвитку цифрових компетентностей та Концепції розвитку електронної охорони здоров’я.

Ознайомитися з Рамкою цифрової компетентності працівника сфери охорони здоров’я.

Переглянути презентацію

За інформацією МОЗ України