Представники Університету взяли участь у нараді щодо формування єдиного медичного простору

21.03.2024

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ України) спільно з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) і партнерами працюють над виконанням завдань медичної реформи у межах формування єдиного медичного простору закладів охорони здоровя. Днями відбулася робоча нарада за участі представників закладів охорони закладів, підпорядкованих МОЗ, на якій обговорили питання входження до єдиного медичного простору та переходу на фінансування за Програмою медичних гарантій та умов контрактування з НСЗУ.

У нараді взяли участь представники НМУ – ректор НМУ Юрій Кучин, проректор з економічних питань Володимир Титикало, медичний директор Університетської клініки НМУ Сергій Красюк, заступниця генерального директора з консультативно-діагностичної роботи Університетської клініки Наталія Горач, директорка Стоматологічного медичного центру НМУ Діна Шпак, статистка Стоматцентру Тетяна Гажаман і начальниця планово-фінансового відділу Оксана Глотова.

«Одним із важливих кроків у реалізації медичної реформи є укладання медзакладами договорів із НСЗУ. Ми активно працюємо, щоби кількість законтрактованих медзакладів зростала. Таким чином, ми формуємо єдиний і дієвий медичний простір, де необхідна медична допомога буде доступна кожному пацієнту. НСЗУ укладає договори з закладами та забезпечує оплату наданих послуг. Своєю чергою усі медзаклади, які підписали договір, відповідають певним вимогам. Йдеться про спеціалізоване обладнання, фахівців та умови для надання належної допомоги», – зазначив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров під час наради.

Під час навчання фахівці НСЗУ надали роз’яснення щодо вимог до кадрів та медичного обладнання, роботи персоналу з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ) та алгоритмів внесення до неї електронних медичних записів, реалізації ПМГ-2024, договірної роботи тощо.

Голова НСЗУ Наталія Гусак своєю чергою зауважила, що обʼєднання українських медзакладів у єдиний медичний простір значно покращить якість і доступність медичної допомоги для пацієнта. Так, коштом Програми медичних гарантій усі заклади охорони здоров’я країни, що мають договір із НСЗУ, надаватимуть свої послуги пацієнтам за однаковими правилами.

Як зазначають у МОЗ України, українські заклади охорони здоров’я вже уклали договорів з НСЗУ на понад 1,19 млрд гривень. До переліку державних та відомчих закладів, які підписали договори з НСЗУ за окремими напрямами в межах ПМГ у 2024 році входять одинадцять медзакладів України.

Варто зазначити, що Університетська клініка НМУ наразі готова до укладення договору з НСЗУ. Планується, що такий договір заклад охорони здоров’я нашого Університету, до якого входить стаціонар, Консультативно-діагностична поліклініка та Стоматологічний медичний центр, укладе протягом року, аби надавати широкий спектр якісних медичних послуг українцям.

За інформацією МОЗ України