Представники НМУ взяли участь у V щорічному форумі з психічного здоров’я

11.10.2023

10 жовтня студенти і викладачі медико-психологічного факультету Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли участь у V щорічному форумі «Психічне здоров’я: громадські та негромадські установи. Складності та перспективи співпраці». Учасники форуму обговорили перспективи та сучасний стан розвитку психологічних послуг в Україні та у інших європейських країнах.

Захід, присвячений Всесвітньому дню психічного здоров’я, відбувся у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Зважаючи на надзвичайну актуальність проблематики заходу, окрім майбутніх лікарів-психологів у форумі взяли участь завідувач кафедри загальної і медичної психології НМУ, професор Михайло Матяш і доцентка цієї кафедри Лариса Литвинова, науковці КНУ імені Тараса Шевченка, соціальні психологи, представники профільних спілок і груп, діяльність яких пов’язана з допомогою ветеранам російсько-української війни.

Основною темою форуму стала підтримка психічного здоров’я людей, які брали участь у бойових діях, психологічних сервісів у закладах освіти в умовах війни, резильєнтності та стресостійкості, перспектив та інструментів у роботі психолога, взаємодії установ медико-психологічної допомоги для учасників освітнього процесу. Під час заходу також обговорювалися питання організації психологічних центрів допомоги українцям у різних країнах Європейського Союзу, створення фахових цифрових платформ, центрів допомоги постраждалим від російської агресії.

Професорка Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України Оксана Креденцер розповіла про психологічну допомогу людям, які внаслідок війни опинилися у Німеччині. Зазначено, що особливо вразливою групою є підлітки та люди похилого віку. У Німеччині для них відкрито центр психічного здоров’я, де опікуються питаннями адаптації українців у соціумі. Також у цій країні працюють програми психологічної допомоги жінкам-переселенкам з України.

За інформацією кафедри загальної і медичної психології