ПІШОВ З ЖИТТЯ ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ НАМН УКРАЇНИ, ПРОФЕСОР ГЕННАДІЙ ДМИТРОВИЧ ЖАБОЄДОВ

22.06.2022

З великим сумом повідомляємо, що 22 червня 2022 року на 84 році  пішов з життя член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України,  Заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри офтальмології  Національного медичного університету  імені О.О. Богомольця з 1985 по 2014 рік, професор цієї кафедри до останніх днів життя Геннадій Дмитрович Жабоєдов.

Геннадій Жабоєдов народився 15 жовтня 1938 року в Курській області. 1961 року закінчив лікувальний факультет Харківського медичного інституту. Захопившись офтальмологією, після проходження спеціалізації став працювати офтальмологом в очному відділенні Сумської обласної лікарні. У 1965 році Геннадій Дмитрович Жабоєдов вступив до аспірантури на кафедру офтальмології Харківського інституту удосконалення лікарів. Кандидатську роботу «Зорові послідовні образи в нормі та при патології зорового нервового шляху” виконав на базі Московського НДІ очних хвороб імені Гельмгольця. Після закінчення аспірантури і захисту дисертації Геннадія Дмитровича Жабоєдова було направлено асистентом на кафедру очних хвороб Харківського медичного стоматологічного інституту, який пізніше був переведений до Полтави. У Полтаві працював доцентом і практично з самого початку був виконуючим обов’язки завідуючого кафедрою. 1983 року захистив докторську дисертацію на тему: «Патогенез набряків диску зорового нерва, їх клініка і диференціальна діагностика». У лютому 1985 року Геннадія Дмитровича Жабоєдова було обрано на посаду завідуючого кафедри офтальмології Київського медичного інституту, а нині Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. З 2014 року до останніх днів свого життя він був професором кафедри офтальмології.

Основними напрямками наукових досліджень професора Геннадія Жабоєдова стала нейроофтальмологія та проблеми глаукоми, судинні ураження ока, ендоваскулярна нейрорентгенхірургія, пластична і реконструктивна офтальмохірургія.

Висококваліфікований фахівець-офтальмолог створив нову теорію патогенезу застійного диска зорового нерва, яка стала основою для діагностики і лікування захворювань зорового нерва, створив та очолив сучасну українську школу нейроофтальмологів. Розробив нові діагностичні методи дослідження гостроти зору, поля зору, просторової та контрастної чутливості зорового аналізатора, сітківки, та пристрої для їх реалізації. Удосконалив лікування тяжких ускладнень очей у хворих на гіпертонічну хворобу, цукровий діабет, хронічну ниркову недостатність. Був науковим керівником центру «Травма ока» Києва.

Підготував 31 кандидата медичних наук і 6 докторів медичних наук.

Геннадій Дмитрович багато уваги приділяв підготовці та вихованню майбутніх лікарів. Він є автором понад 300 наукових робіт, серед них – дві монографії, перший український підручник з офтальмології «Очні хвороби», термінологічний офтальмологічний словник, офтальмологічні розділи в трьох довідкових посібниках для лікарів, а також чисельні методичні рекомендації та навчальні посібники з офтальмології для студентів медичних вищих закладів освіти інститутів, університетів, академій.

Він був головою Проблемної комісії МОЗ та АМН України «Офтальмологія та тканинна терапія», куратором наукових досліджень з очних хвороб наукової ради з клінічної медицини при Президії АМН України, членом редакційної ради «Офтальмологічного журналу», членом ВАКу України, керівником опорної кафедри очних хвороб, Президентом асоціації нейроофтальмологів, глаукоматологів і ретинологів України.

За досягнення у розвитку медичної науки Геннадія Дмитровича Жабоєдова було нагороджено почесними грамотами МОЗ України та НАМН України, медалями, релігійними нагородами. Дипломом за високі досягнення у розробці та впровадженні новітніх технологій у сфері офтальмології на «Медичному форумі-2011», дипломом учасника Всеукраїнського видавничого проєкту «Науково-освітній потенціал України-2012», Почесною відзнакою «Георгія Переможця» І ступеню.

Світлий спомин про добрі земні справи Геннадія Дмитровича назавжди залишаться у пам’яті та серцях усіх, хто його знав, любив і шанував.

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця втратив прекрасного лікаря і педагога, мудрого наставника, інтелігентну, добру і чуйну людину.

У ці скорботні дні висловлюємо глибоке співчуття рідним, близьким, колегам, учням та друзям  Геннадія Дмитровича Жабоєдова…

 

Вічна та світла пам’ять…