Під час стажування у Швеції співробітники НМУ висловили власне бачення шляхів удосконалення підготовки фахівців громадського здоров’я

30.06.2023

Нещодавно, в рамках програми Erasmus+ ICM, співробітники кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця пройшли двотижневе стажування у Школі громадського здоров’я та соціальної медицини Університету Гетеборга (Швеція). В рамках нього вивчено досвід підготовки фахівців громадського здоров’я у ЗВО, які представляли закордонні колеги, та презентовано освітню програму «Громадське здоров’я», що реалізується у нашому Університеті.

Захід включав участь у тренінгу з навчання персоналу закладів вищої освіти з питань розробки освітніх програм підготовки фахівців громадського здоров’я. Його учасниками стали завідувачка кафедри, професорка Тетяна Грузєва, професор Борис Паламар, доцентки Наталія Гречишкіна, Вікторія Замкевич, доцентка Ганна Іншакова.

Очільник Школи громадського здоров’я та соціальної медицини Університету Гетеборга, проректор Гетеборзького університету, професор Макс Петцольд виступив з доповіддю про університет, його історію, структуру та діяльність, про місце Школи в ньому, напрями її роботи та основні досягнення.

Завідувачка кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я, професорка Тетяна Грузєва представила презентацію про НМУ імені О.О. Богомольця, його славну історію та сьогодення, а також про діяльність кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я, що в наступному році відзначатиме 100-річчя.

Разом з делегацією НМУ участь у стажуванні взяли також представники Тбіліського державного університету з Грузії. У рамках програми відбулися презентації освітньо-професійних програм «Громадське здоров’я», які реалізуються в обох університетах.

Грузинські колеги також ознайомили учасників з місією, структурою та діяльністю Тбіліського державного університету.

У рамках програми стажування було вивчено досвід підготовки магістрів громадського здоров’я та докторів філософії в медицині і громадському здоров’ї в Університеті Гетеборга, особливості формування освітніх програм, підходи до викладання навчальних дисциплін.

Щоденне навчання органічно поєднувалося з відвідуванням наукових і лікувально-профілактичних підрозділів, інфраструктури громадського здоров’я, органів управління охороною здоров’я муніципального і регіонального рівня. Учасники стажування ознайомилися з роботою Центру реєстрації раку, регіонального Центру CDC, Центру сімейної медицини одного з районів міста, Інституту медицини навколишнього середовища, включаючи лабораторію дослідження шуму, відділення невідкладної допомоги Салгренської університетської лікарні.

У ході стажування було вивчено досвід роботи муніципалітету м.Гетеборг, а також Регіональної Ради округу Вестра-Гьоталанд з профілактики хвороб та розвитку системи громадського здоров’я.

Учасники тренінгу дискутували, обмінювалися враженнями та висловлювали власне бачення шляхів удосконалення підготовки фахівців громадського здоров’я.

Цікавою видалася культурна програма, яку підготувала для учасників приймаюча сторона. Вона включала відвідування музеїв образотворчого мистецтва та природи, ботанічного саду, морську подорож тощо.

Завершення перебування у відрядженні збіглося з одним з великих свят Швеції, Midsummer. Це найдовший день полярного літа, коли сонце зовсім не заходить за горизонт. Він є офіційним вихідним, тож люди збираються сім’ями, у колі друзів, на природі, переважно за містом. Учасники тренінгу отримали запрошення відсвяткувати Midsummer у родині керівника проєкту, Макса Петцольда, де дізналися про звичаї та культуру країни, поділитися інформацією про власні національні традиції.

За результатами проведення тренінгу та реалізації програми стажування обговорено й визначено напрями та заходи подальшої співпраці учасників проєкту у науковій та освітній сферах.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я