«Освіта попри війну»: Студенти, ректор і декани НМУ взяли участь в онлайн-зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським

20.05.2022

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі студентами та ректорами українських закладів вищої освіти. Студенти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця разом з ректором Юрієм Кучиним та деканами НМУ взяли участь у зустрічі на локації дружнього Національного університету імені Тараса Шевченка.

До онлайн-зустрічі долучилися студенти з 25 українських університетів. НМУ представляли студенти Максим Ситор, Іван Чепур, Ганна Токар, Руслан Дьомін, Аліна Науменко, Сергій Ємельянов, Павло Пенський, Ігор Письменний, Артем Комарденко, Валерія Кравцова. Студенти-медики не лише відмінно навчаються і займаються громадською діяльністю, а й працюють у лікарнях і військових госпіталях, в тому числі у рядах ЗСУ, координують роботу студентів-волонтерів медичних закладів Києва. Разом зі студентами та ректором в зустрічі брали участь декани ФПЛ ЗСУ, професор Наталія Козак та медичного факультету №1, професор Володимир Мельник.

Зустріч Глави держави проходила у формі запитань-відповідей. Говорили про розвиток вищої освіти, зокрема, строків навчання у закладах вищої освіти, можливості зміни професії протягом життя та затребуваності того чи іншого фаху у перспективі. Обговорюючи тему відбудови українських міст, зокрема й освітніх установ, Президент запевнив, що після деокупації українських територій студенти й викладачі зможуть повернутися в рідні стіни своїх вишів.

«План відновлення України після перемоги дасть змогу побудувати нову й сучасну європейську країну, включно з освітньою інфраструктурою. Це —велика програма, коли кожна країна світу, наші партнери та друзі, матимуть патронат над тим чи іншим регіоном або над тією чи іншою галуззю в нашій державі. Ми будемо відбудовувати нашу країну – новітню, технологічну. Це стосується й напрямку освіти», — зазначив він.

Особливу увагу приділили обговоренню механізму вступу до українських вишів для випускників із тимчасово окупованих територій. Вололимир Зеленський відзначив, що спрощений механізм має працювати для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій не тільки Донецької, Луганської областей та АР Крим, а й Херсонської та Запорізької областей.

Президент також зазначив, що йому подобається девіз «Освіта попри війну», та закликав українських студентів продовжувати навчатися, незважаючи на бойові дії, тому що Україні потрібні розумні, освічені, фахові люди.

«Для освітян важливо, що незважаючи на військовий час і повсякденну небезпеку, керівництво країни акцентує увагу на розвиток вищої освіти, на доступності освіти для студентів і забезпечення можливості вступу для українських абітурієнтів. Основним питанням онлайн-зустрічі Президента України був саме розвитк вищої освіти в нових реаліях, виведення вищої освіти на якісно новий рівень розвитку. Очікуємо, що вищій освіті й надалі приділятиметься особлива увага з боку керівництва держави. Адже попри війну освіта повинна не лише функціонувати, а й розвиватися, особливо медична. Війна чітко підкреслила важливість кваліфікованих медичних кадрів», — відмітив ректор НМУ Юрій Кучин.

 

Відео зустрічі за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=nBClSw3B6KU

 

Прес-центр за матеріалами сайту Офісу Президента України