«Орденом Святого Пантелеймона» відзначили кращих медиків України

11.08.2023

9 серпня відбулася церемонія вручення Відзнаки за професіоналізм і милосердя «Орден Святого Пантелеймона». Близько 50 кращих представників медичної галузі України отримали почесну нагороду у двох номінаціях: для цивільних і військових медиків. Святий великомученик і цілитель Пантелеймон є покровителем усіх медичних працівників, зокрема й бойових медиків, військових і поранених, тому символічно, що саме у цей день віддають честь медичній професії.

Перед початком урочистостей у Національному заповіднику «Софія Київська» відбувся молебень, який очолив глава Православної Церкви України, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Єпіфаній. Він виголосив молитву за здоров’я українського народу, за перемогу над ворогом у визвольній війні з російським агресором, за швидке одужання всіх хворих і поранених, за всіх медиків, особливо тих, хто зараз на фронті.

До заходу долучилися номінанти на Відзнаку та голови Регіональних рад. У церемонії нагородження також взяли участь члени Поважної ради Відзнаки за професіоналізм і милосердя, професори Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Віталій Цимбалюк, Олександр Науменко та Ольга Голубовська, а професор Костянтин Косяченко і доцентка Іванна Саханда представляли Регіональну раду Житомирщини. До організації церемонії вручення почесної нагороди долучилися також молоді викладачі та студенти нашого Університету, які зустрічали та супроводжували лауреатів і гостей на всіх етапах церемонії нагородження «медичним Оскаром».

Так, у цьому сезоні найкращих медиків обирали у таких номінаціях:

  1. «За самовіддане служіння українському народу, мужність і стійкість у боротьбі за здоров’я українців, за свободу та незалежність України у війні з російським агресором» (для цивільних медиків);
  2. «За самовіддане служіння українському народу, мужність і стійкість у боротьбі за здоров’я українців, за свободу та незалежність України у війні з російським агресором» (для військових медиків).

Також під час заходу одноголосно прийняли рішення про перенесення святкування Дня Святого Пантелеймона на 27 липня за юліанським календарем. Тож наступного року День медичних працівників відзначатимуть у день вшанування пам’яті їхнього духовного покровителя.

Пресцентр НМУ