Охматдит відзначив 130-річний ювілей

02.02.2024

1 лютого Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» відзначила 130-річчя. Привітали колектив закладу представники Верховної Ради та Міністерства охорони здоров’я України, дипломати, колеги, представники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Заклад охорони здоров’я є основною клінічною базою для медичного факультету №3 НМУ та нашим постійним багаторічним партнером.

У рамках офіційної програми відбулося урочисте погашення ювілейної поштової марки за участі голови Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького, Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Узбекистан в Україні Алішера Курманова та генерального директора Охматдиту Володимира Жовніра. До вітань колег долучилися перший заступник міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ Олександр Науменко, голова профкому співробітників НМУ Лілія Яременко, деканка медичного факультету №3 Оксана Виговська, завідувач кафедри дитячої хірургії Анатолій Левицький.

Очільник найповажнішої за віком і найбільшої за кількістю ліжкомісць дитячої лікарні в Україні розповів про історію становлення закладу охорони здоров’я та досягненнями у лікувальній діяльності. Впродовж минулого року близько 280 тис. дітей звернулося по допомогу в Охматдит. Проведено понад 20 тис. госпіталізацій юних пацієнтів та відбулося понад 12 тис. оперативних втручань. Нині в Охматдиті, попри повітряні тривоги, отримують лікування не лише українські діти, а й пацієнти з-за кордону. Тут виконують реконструктивно-пластичні операції, хірургічну корекцію складних вроджених вад розвитку у новонароджених дітей, онконейрохірургію, діагностику та лікування ретинопатії новонароджених, виходжують за сучасними технологіями глибоко недоношених дітей. В Охматдиті лікують найважчі травми та захворювання, зокрема й орфанні, відбуваються трансплантації органів і стовбурових клітин, вже під час війни відкрито Центр неонатального скринінгу, де працює унікальна високотехнологічна лабораторія ранньої діагностики рідкісних генетичних і спадкових захворювань у дітей. Як зазначив Володимир Жовнір, за статистикою в Україні через бойові дії близько 200 дітей зазнали важких ушкоджень кінцівок, із них 120 вилікували саме в Охматдиті, уникнувши ампутації. Під час повномасштабного вторгнення колектив лікарні перейшов на цілодобове чергування і під час обстрілів Києва приймав постраждалих будь-якого віку й у будь-який час доби.

Своєю чергою перший проректор НМУ Олександр Науменко зазначив, що історія діяльності Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та НДСЛ «Охматдит» нероздільно пов’язані. Фахівці обох закладів завжди робили спільну важливу справу – стояли на варті життя та готували майбутніх лікарів педіатричної галузі, розвивали українську медицину до рівня найвищих світових стандартів. Так, половину втручань у хірургічному та ортопедичному відділеннях Охматдиту здійснили фахівці нашого Університету, які є і викладачами, і практикуючими лікарями закладу охорони здоров’я. 6 клінічних кафедр Національного медичного університету імені О.О. Богомольця знаходяться на базі саме цієї дитячої лікарні. Першу з них – кафедру дитячої хірургії організували тут понад 80 років тому.

Представники ВРУ та Уряду відзначили лікарів Охматдиту почесними грамотами та подяками за визначні заслуги. Вітаємо колег з заслуженими нагородами та 130-річчям закладу!

Пресцентр НМУ