Навіть у складні часи НМУ продовжує займати лідируючі позиції та має нові досягнення

01.03.2024

Про це під час річного звіту на спільному засіданні Конференції трудового колективу та Вченої ради нашого Університету 29 лютого заначив ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Юрій Кучин. Попри війну та всі виклики сьогодення, Університет працював не на виживання, а на розвиток. Упродовж 2023 року спільними зусиллями керівництва та колективу вдалося досягнути поставлених на рік цілей.

Під час спільного засідання КТК і Вченої ради заслухали та затвердили річні звіти ректора Університету Юрія Кучина, голови Первинної профспілкової організації співробітників Університету Лілії Яременко та голови Профкому студентів Ярослави Ґвазкової, розглянули ряд важливих питань, привітали колег з присудженням наукових звань, отриманням державних нагород, відзнак Вченої ради НМУ.

Участь у Конференції трудового колективу (КТК) НМУ взяли перший проректор Олександр Науменко, проректори Олександр Канюра, Олег Власенко, Сергій Земсков, Рімма Скрипник, директори інститутів, декани факультетів і керівники структурних підрозділів та 333 делегати КТК – наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники, співробітники Університету, здобувачі освіти.

У своєму річному звіті ректор особливу увагу акцентував, зокрема, на досягненнях в організації освітнього процесу в умовах повномасштабної війни, напрацюваннях у лікувальній роботі, розвитку та нарощенню потужностей Університетської клініки та її підрозділів, науковій діяльності та особливостях вступної кампанії, міжнародному співробітництві та розвитку інфраструктури. Також йшлося про успішне проходження ліцензування та акредитацію освітніх програм, створення нових структурних підрозділів – Навчально-наукового центру медичних симуляцій, ННІ громадського здоров’я та профілактичної медицини, ННІ психічного здоров’я, реорганізацію Інституту гігієни, екології та громадського здоров’я, збільшення ліцензійного обсягу з інтернатури та підвищення кваліфікації для лікарів і науково-педагогічних працівників.

Окремо Юрій Кучин зауважив на особливостях проведення минулорічної вступної кампанії, яка другий рік поспіль проводилася в надскладних умовах, але завдячуючи правильному підходу членів Приймальної комісії та інших підрозділів НМУ видалася, традиційно, найуспішнішою серед усіх закладів вищої медичної освіти України.

Про успішну діяльність Первинної профспілкової організації співробітників Університету у 2023 році звітувала її голова Лілія Яременко. Презентуючи звіт вона розповіла про значну підтримку співробітників-членів Профспілки та ЗСУ. Так, за рік співробітникам Університету, що з різних причин потребували матеріальної допомоги, виплачено кошти на загальну суму 478 600 гривень. Понад пів мільйона гривень витратили на допомогу українським захисникам і членам сімей загиблих військовослужбовців. Виділяли кошти і на організацію оздоровлення та відпочинку співробітників та їхніх дітей, культурно-масові заходи, які підтримували ментально колег.

Своєю чергою голова Профкому студентів Ярослава Ґвазкова звітувала про активність і досягнення однієї з організацій студентського самоврядування. Пишаємося, що наші студенти справді активні, ініціативні та небайдужі до ситуації в державі. Окрім навчання, вони займаються волонтерством, організовують культурно-масові, соціальні та благодійні проєкти та заходи.

Що важливо, у рамках засідання Вченої ради того дня присутні затвердили концепцію на провадження освітньої діяльності за спеціальностями 226 «Фармація, промислова фармація», спеціалізація 226.02 «Промислова фармація» та 227 «Терапія та реабілітація», спеціалізація 227.03 «Терапія мови та мовлення». Відтак вже під час вступної кампанії – 2024 в Університеті для абітурієнтів пропонуватимуть 2 нові спеціальності. Також учасники засідання узгодили нові сертифікатні програми, навчальні плани та програми циклів спеціалізацій. Погодили теми докторських дисертацій, рекомендації на вступ до докторантури, склади разових спеціалізованих вчених рад для майбутніх публічних захистів молодих науковців Університету.

У рамках спільного засідання відбулося і вручення державних нагород, відзнак Вченої ради НМУ. Ректор Юрій Кучин і голова Профспілки Лілія Яременко вручили відзнаки Президента України, ордени «Княгині Ольги» І ступеня завідувачці кафедри фармакології Ганні Зайченко та завідувачці кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Олені Хаустовій. Почесну відзнаку Президента України, орден «Богдана Хмельницького» І ступеня вручили директору Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ Олегу Чабану. Диплом доктора наук вручили депутату Київської облради, Заслуженому юристу України, викладачу кафедри менеджменту НМУ Роману Титикалу.

«Попри всі виклики, ми не просто вистояли, але й розвивалися, досягнули тих цілей, які ставили перед собою рік тому. Колеги, дякую всім вам та кожному особисто за той внесок, що ви робите у розвиток і розбудову нашого Університету. Бо кожен заклад чи організація – це передусім люди. Ті, хто тут і зараз пише історію НМУ імені О. О. Богомольця», – подякував колективу Університету ректор за спільну плідну роботу.

Варто зазначити, що не менш амбітні цілі колективу НМУ імені О.О. Богомольця окреслив на спільному засіданні ректор НМУ Юрій Кучин і на поточний рік. Зокрема, у 2024 зусилля спрямовуватимуться на гармонізацію освітніх програм з потребами реального сектору надання медичних послуг, формування чіткої програми клінічної підготовки, симуляційної підготовки, інтеграцію найкращих практик інформальної та неформальної освіти. Симуляційний центр НМУ працюватиме над міжнародною сертифікацією за напрямками (ERC, ETCS, etc.), а Тренінговий центр сімейної медицини – за програмою ВООЗ. В Університетській клініці заплановано створення Центру невідкладної спеціалізованої допомоги, проведення профілактичних оглядів працівників великих підприємств, а заклади охорони здоров’я УК мають перейти на програму державних гарантій. Окрім того, широко впроваджуватимуться сертифікатні програми, зокрема з ментального здоров’я, гармонізовані з міжнародними (mhGAP), створюватиметься університетський центр психологічної допомоги.

Пресцентр НМУ