Науковий гурток кафедри гігієни та екології №1 до 200-річчя від дня народження Луї Пастера

27.12.2022

Користуючись можливостю проведення асинхронних засідань, студентський науковий гурток кафедри гігієни та екології №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця 27 грудня відзначає 200-річчя з дня народження видатного французького хіміка і мікробіолога – Луї Пастера (27 грудня 1822 – 28 вересня 1895).

Окрім відкриттів Луї Пастера у галузі хімії: з молекулярних основ асиметрії деяких кристалів і рацемізації, досліджень винної кислоти, першого визначення оптичної ізомерії, фундаментальних принципів у структурі органічних сполук, варто зауважити і на беззаперечно видатних для гігієнічної науки дослідженнях. Їх результати стали основою сучасних підходів у профілактиці захворювань у системі громадського й індивідуального здоров’я.

Інтегральне бачення науки французьким вченим і відповідні підходи до дослідження навколишнього середовища, збагатили галузі мікробіології та гігієни через вивчення процесів бродіння, з доведенням мікробної природи хвороб. Гігієнічний аспект цього відкриття ми маємо змогу оцінити, коли споживаємо такі напої, як пиво, вино та кисломолочні продукти. Адже саме вивчення ним молочнокислого і спиртового бродіння призвели до створення рекомендацій, що нині використовуються у виноробній, броварській і молочній галузях виробництва з метою дотримання високих стандартів якості та безпечності цієї продукції для здоров’я людини.

Як продовження досліджень у цьому напрямку, Пастер запропонував процес впливу на харчові продукти та напої, що і було названо на його честь – «пастеризацією». Заходячи до продуктових крамниць зараз складно не знайти хоча б декілька найменувань з асортименту сучасних супермаркетів, що не були б оброблені за цією методикою.

Кожен з нас стикався з таким матеріалом, як шовк. Від тканин з високими гігієнічними стандартами якості до хірургічного матеріалу та парашутної тканини – їх виробництво не було б можливим в повній мірі без дослідження Л. Пастера так званої шовкової хвороби (хвороби шовкопрядів).

Контроль якості виробництва м’ясних продуктів також має слід його наукових експериментів та отриманих результатів щодо вивчення курячої холери та сибірської виразки.

Нарешті, величезним скарбом у царині специфічної профілактики стало винайдення вакцини від сказу, що врятувало сотні тисяч людей по всьому світу.

Як визнання французькою нацією величини його талантів, стало проведення у 1895 році його похорону на рівні держави у соборі Паризької Божої матері (Нотр-Дам-де-Парі). Але його перепоховання відбулося у вкритій зображеннями його досягнень візантійською мозаїкою крипті, що знаходиться під його музеєм у Парижі по вулиці 25 rue du Docteur Roux – 75015 Paris, France в складі заснованого ним і названого на його честь Інституту (The Institut Pasteur).

 

Студентський науковий гурток

кафедри гігієни та екології №1