На засіданнях СНГ студенти вивчають нагальні питання молекулярної біології

27.04.2023

Студентство наукового гуртка кафедри медичної біохімії та молекулярної біології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця у Міжнародний День ДНК взяли активну участь в обговоренні нагальних питань молекулярної біології. Їхні доповіді вирізнялися цікавим науковим підходом.

В медицині знання з молекулярної біології використовуються для пошуку шляхів подолання спадкових хвороб, з’ясування молекулярних основ пухлинного росту та отримання інформації про потенційну схильність до певних патологій. Сучасна молекулярна медицина охоплює використання багатьох молекулярно-біологічних методів для вивчення генів та їх аналізу. Щорічно 25 квітня в різних країнах світу відзначається наукове свято – Міжнародний День ДНК (DNA Day), що бере початок у 1953 році, коли в журналі «Nature» вчені Джеймс Уотсон і Френсіс Крік, спільно з Морісом Вілкінсом і Розалінд Франклін, опублікували результати дослідження структури молекули ДНК.

Студентство наукового гуртка кафедри медичної біохімії та молекулярної біології в цей день взяли активну участь в обговоренні нагальних питань молекулярної біології, що сьогодні активно впроваджується в медичну сферу для ранньої діагностики захворювань та лікування.

Найбільшу зацікавленість викликали такі теми доповідей: «Окислювальний стрес та його вплив на ДНК: наслідки для розвитку раку», яку підготував Андрій Дніпровський, 11214; «Наука створює суперлюдей. В чому небезпека?» – Юлія Хомин, 11117; «Біохімічні аспекти генної терапії» – Олександра Грибова, 11120; «р 53: захист від онкогенезу та старіння» – Софія Молоштан, 11413; «ДНК української нації» – Валерія Патля, 11117.

За інформацією кафедри медичної біохімії та молекулярної біології