На засіданні Вченої ради Університету затвердили зміни до освітніх програм

26.04.2024

25 квітня відбулося чергове засідання Вченої ради Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Члени Вченої ради затвердили програми вступних випробувань для здобуття вищої медичної освіти в нашому Університеті у 2024 році, голів атестаційних екзаменаційних комісій, сертифікатні програми, зміни до освітньо-професійних програм.

У засіданні за головування ректора НМУ Юрія Кучина взяли участь перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Олександр Канюра, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко, проректор з наукової роботи та інновацій Сергій Земсков, проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник, проректор з економічних питань Володимир Титикало, директори інститутів, декани факультетів, завідувачі кафедр, керівники структурних підрозділів.

Перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, заступник голови Приймальної комісії Олександр Науменко інформував присутніх про затвердження програм вступних випробувань для здобуття вищої освіти в НМУ імені О.О. Богомольця у 2024 році. Вже третя вступна кампанія у нашому Університеті відбувається в умовах воєнного стану, тому з-поміж інших затвердили програми, що розраховані на вступників на основі ПЗСО та НРК5 з особливими умовами вступу (зокрема це стосується абітурієнтів з окупованих територій України, територій активних бойових дій).

Оскільки вже в травні у НМУ розпочнеться атестація здобувачів вищої освіти, члени Вченої ради затвердили голів атестаційних екзаменаційних комісій: зі спеціальності 221 «Стоматологія» – завідувачку кафедри терапевтичної стоматології Юлію Коленко, 222 «Медицина» – завідувача кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії Ярослава Сусака, 225 «Медична психологія» – професорку кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Олену Хаустову, 226 «Фармація, промислова фармація» – завідувачку кафедри аптечної та промислової технології ліків Жанну Полову, 227 «Терапія та реабілітація» – завідувачку кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини Олену Дорофєєву, 228 «Педіатрія» – завідувача кафедри дитячої хірургії Анатолія Левицького, 229 «Громадське здоров’я» – завідувачку кафедри громадського здоров’я Тетяну Грузєву.

Окрім того, учасники засідання затвердили представлені проректором з науково-педагогічної та навчальної роботи Олегом Власенком нові сертифікатні програми з інноваційних технологій збереження репродуктивного здоров’я дівчат-підлітків, діагностичних алгоритмів в акушерстві та гінекології, міждисциплінарного підходу у веденні перинатальних втрат, сучасних тенденцій та інновацій фармакологічного втручання в сфері психічного здоров’я, сучасні принципи та протоколи психофармакологічного втручання.

Що важливо, у межах Вченої ради затвердили зміни до освітньо-професійних програм (ОПП), які озвучили гаранти програм. Зокрема, до ОПП 222 «Медицина», 228 «Педіатрія», 225 «Медична психологія», 221 «Стоматологія» включена нова нормативна дисципліна «Основи клінічної практики у сфері охорони психічного здоров’я». До ОПП зі спеціальності 229 «Громадське здоров’я» увійшов обов’язковий освітній компонент «Базова військова підготовка». У межах ОППБ «Лабораторна діагностика» (другого магістерського рівня) діятимуть окремі освітні компоненти «Клінічна цитологія» і «Патогістологія хвороб і новоутворень». Внесено зміни до основних компонентів освітньо-професійних програм, співвідношення кількості аудиторної й самостійної роботи, оновлено списки вибіркових компонентів, змінені вимоги щодо атестації здобувачів вищої освіти.

Окремо члени Вченої ради затвердили присвоєння почесного звання «Почесний доктор НМУ імені О.О. Богомольця» («Doctor honoris causa»), ректору Університету медицини та фармації «Григоре Т. Попа» Віорелю Скрипкаріу (м. Ясси, Румунія), з яким НМУ поєднує потужна міжнародна співпраця.

Учасники засідання висловили підтримку у наданні Золотій книзі пошани НМУ нової осучасненої назви: Книга «Студенти-випускники – гордість Університету!», затвердили склад разових спеціалізованих вчених рад для майбутніх публічних захистів молодих науковців Університету.

За усталеною традицією, ректор НМУ Юрій Кучин спільно з головою Профкому співробітників Лілією Яременко привітали співробітників Університету з нагоди їхніх ювілеїв, вручили Почесні грамоти та Подяки Вченої ради НМУ за багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток медицини та освіти.

Пресцентр НМУ