На засіданні СНГ студенти виконували ЕКГ-діагностику порушень ритму

08.03.2024

Нещодавно, на базі кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося засідання студентського наукового гуртка (СНГ). На засіданні розглянули ектопічні цикли і ритми та порушення провідності серця.

Керівниця гуртка, асистентка кафедри Аліна Стахова виступила перед гуртківцями з лекцією та інформувала про електрокардіографію (ЕКГ), як просту та поширену методику оцінки порушення ритму й провідності серця. Вона наголосила, що аналіз ЕКГ – це фундаментальна навичка, яку має опанувати лікар будь-якої спеціальності. Вміння швидко та коректно провести аналіз ЕКГ визначає своєчасність призначення відповідного лікування та моніторинг подальших наслідків.

Так, різні порушення ритму та провідності серця, зазначила Аліна Стахова, вимагають різних підходів до менеджменту пацієнтів з такими порушеннями. Адже в арсеналі сучасного лікаря є не тільки широкий спектр фармакологічних препаратів різних антиаритмічних класів для лікування патологій, що пов’язані з аномальною активністю пейсмейкерних (спеціалізованих) клітин серця, що мають здатність до спонтанного збудження. Зокрема, у випадку критичного уповільнення ритму серця пацієнту встановлюється електрокардіостимулятор – прилад для радикального і надійного лікування брадикардії.

 

У межах засідання студенти-гуртківці обговорили класифікацію порушень ритму та провідності серця, питання утворення порушення імпульсу, вислизаючі комплекси та ритми, атріовентрикулярну дисоціацію та пароксизмальні тахікардії.

Після теоретичної частини відбувся практичний розбір складних порушень ритму та провідності. Студенти отримали змогу самостійно аналізувати різноманітні, небезпечні зміни у роботі серця, що реєструються за допомогою електрокардіографії.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2