На засіданні СНГ студенти поглибили знання з лікування хвороб методом трансплантації

24.04.2024

Нещодавно у межах засідання студентського наукового гуртка (СНГ) кафедри описової та клінічної анатомії, за підтримки Профкому студентів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася відкрита лекція, присвячена питанням трансплантації. Майбутні лікарі отримали нові знання, дізналися про стан і перспективи сучасної трансплантології.

Під час засідання СНГ зазначалося, що трансплантологія є однією з найпрогресивніших галузей медичної науки та практики, що активно розвивається, запроваджуючи нові технології та ідеї в інші медичні напрями. Наразі спостерігається зростання кількості виконаних трансплантацій (пересаджувань) органів або тканин (трансплантатів). Зокрема, щороку в Україні близько 5 000 людей потребують пересадки органів і для них ця операція – єдиний шанс на життя.

Запрошені гості заходу, завідувач відділення трансплантації і хірургії органів черевної порожнини Інституту серця МОЗ України, лікар-хірург-трансплантолог Михайло Загрійчук і лікарка-терапевтка, трансплант-координаторка відділення Анна Чмир розповіли присутнім про діяльність установи. Вони наголосили, що Інститут серця є центром трансплантології, команда якого виконує найбільшу кількість трансплантацій серця в Україні за рік. Також в Інституті виконуються трансплантації нирок та печінки.

Окрім того, майбутні лікарі дізналися про проблеми, що виникають у питаннях трансплантації, занурилися у питання релігії та деонтології, дізналися про різноплановість хірургічних втручань у межах одного відділення Інституту серця. Значну увагу студенти приділили питанням законодавчого регулювання трансплантації, роботі Українського центру трансплант-координації та Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. Дізналися хто і як може надати прижиттєву згоду на посмертне донорство та чому «чорна трансплантація» неможлива.

Фахівці розповіли студентам про власний досвід у професії, поділилися клінічними кейсами лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів з практики хірурга-трансплантолога.

Нагадаємо, що детальну інформацію про студентські наукові гурти в НМУ імені О.О. Богомольця та розклад засідань ви зможете отримати за посиланням: https://nmuofficial.com/studentu/studentski-naukovi-gurtky/

Пресцентр НМУ за інформацією СНГ кафедри описової та клінічної анатомії