На спільному засіданні СНГ гуртківці вивчали основи УЗД органів черевної порожнини

02.05.2024

Нещодавно відбулось спільне засідання студентських наукових гуртків кафедр внутрішньої медицини №3 та внутрішньої медицини №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Гуртківці дізнались про особливості диференційної діагностики запальних захворювань кишечника, мали змогу побачити демонстрацію методики УЗД органів черевної порожнини.

У першій частині засідання асистентка кафедри внутрішньої медицини №3 Ангеліна Сидорова розповіла гуртківцям про алгоритм діагностики та підходи до лікування запальних захворювань кишечника. Зокрема, студенти дізнались про відмінності клінічних маніфестацій виразкового коліту та хвороби Крона, значення колоноскопії та відеокапсульної ендоскопії для діагностики цих станів, а також особливості терапевтичних стратегій.

У другій частині асистент кафедри внутрішньої медицини №3 Леонід Павловський розповів про важливість УЗД органів черевної порожнини у клінічній практиці, про переваги цього методу дослідження та правила підготовки пацієнта до його проведення. Після цього продемонстрував методику УЗД органів черевної порожнини на трьох добровольцях, студенти брали активну участь у обговоренні та інтерпретації результатів. Зокрема, гуртківці оцінювали розміри лівої і правої часток печінки, діаметр ворітної вени, товщину стінки жовчного міхура, розміри і товщину паренхіми нирок, розміри селезінки, ехоструктуру підшлункової залози тощо.

Наприкінці засідання студенти-гуртківці мали можливість самостійно спробувати виконати основні етапи УЗД органів черевної порожнини під наглядом фахівця.

СНГ кафедр внутрішньої медицини №3 та внутрішньої медицини №1 НМУ запрошують до активної співпраці та залучення до наукового життя університету студентів усіх факультетів та курсів.

Телеграм-канал СНГ кафедри внутрішньої медицини №3: https://t.me/internalmedicine3

Телеграм-канал СНГ кафедри внутрішньої медицини №1 https://t.me/+ZWLks7b6DdQ4NjEy

За інформацією кафедр внутрішньої медицини №1 та №3