На кафедрі загальної і медичної психології презентували новий посібник «Психологічний календар»

21.04.2023

20 квітня у Національній науковій медичній бібліотеці України відбулася презентація навчально-інформаційного посібника «Психологічний календар: постаті, події, відкриття». «Психологічний календар» – це перша в українській науковій практиці спроба систематизувати здобутки психологічної науки, виходячи з аналізу історичних подій, що безпосередньо стосуються професійної спільноти психологів.

Навчально-інформаційний посібник створений за ініціативи та активного сприяння завідувача кафедри загальної і медичної психології НМУ імені О.О. Богомольця, професора Михайла Матяша та колективу авторів: професорки Інги Рожкової, професорки Вікторії Турбан, доценток Тетяни Гладун, Олени Лазуренко, Лариси Литвинової, Людмили Логвіновської та Надії Тертичної, викладачки Лілії Прудкої.

Презентуючи нове видання, професор Михайло Матяш окреслив, що саме дозволило колективу авторів прослідкувати загальні закономірності й тенденції становлення та розвитку наукових психологічних знань в контексті світової історії науки та її досягнень в сучасному вимірі. Це – ретельний відбір вагомих досліджень, які сприяли розвитку психології на різних етапах її становлення; хронологічне представлення появи різних напрямків у психологічній науці та практиці; історичний аналіз виходу в світ цікавих наукових публікацій і розробок; хронологія започаткування психологічних інституцій та організації значущих науково-професійних подій; систематизація інформації про вагомий внесок видатних психологів світу.

Виступаючи на презентації навчально-інформаційного посібника, в.о. генерального директора Національної наукової медичної бібліотеки України Тетяна Остапенко відзначила, що створення «Психологічного календаря» – це не лише новий досвід наукової творчості, а й досвід підготовки нового формату навчального посібника для студентів, які вивчають психологію. Крім того, такі зустрічі в особливій атмосфері бібліотеки, зазначила вона, до яких активно долучаються студенти, сприяють глибшому знайомству молоді з провідною науково-інформаційною установою у сфері охорони здоров’я.

Привітав Михайла Матяша та колектив авторів з новим виданням доктор медичних наук, професор кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії, академік Академії наук вищої освіти України Олег Чабан. У своєму виступі він звернув увагу присутніх на нові підходи та напрямки перебудови медичної освіти й підготовки спеціалістів у галузі психічного здоров’я.

До студентів, які брали участь у презентації навчально-інформаційного посібника, звернулася доцентка кафедри загальної і медичної психології НМУ імені О.О. Богомольця Надія Тертична. Вона підкреслила, що знайомство з історією психологічної науки дозволяє кожному з них пережити свою причетність до справи, якою займалися безліч великих людей. і що майбутню історію психології будуть творити саме вони.

Вітаємо кафедру загальної і медичної психології з новою унікальною публікацією та бажаємо творчих успіхів!

 

За інформацією кафедри загальної і медичної психології