На фармацевтичному факультеті обговорили освітньо-професійну програму 226.01 «Фармація, промислова фармація»

13.04.2023

10 квітня 2023 року відбулося обговорення освітньо-професійної програми спеціалізації 226.01 «Фармація» спеціальності 226 «Фармація, промислова фармація» зі студентським активом фармацевтичного факультету. Здобувачам освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця детально розповіли про основні положення нового стандарту спеціальності.

На зустрічі були присутні гарант освітньо-професійної програми спеціалізації 226.01 «Фармація», професорка Ірина Ніженковська, деканка фармацевтичного факультету, професорка Тетяна Рева, кураторів ECTS фармацевтичного факультету, доцентка Ірина Костюк та представники студентського активу.

Під час заходу Ірина Ніженковська представила основні положення нового стандарту вищої освіти спеціальності 226 «Фармація, промислова фармація», що був затверджений наказом МОЗ України від 04.11.2022 року №981 та вводиться в дію з 2023/2024 навчального року.

Так, згідно нового стандарту атестація здобувачів вищої освіти здійснюється у формі Єдиного державного кваліфікаційного іспиту та захисту кваліфікаційної роботи. Кваліфікаційна робота має продемонструвати здатність здобувача освітнього ступеня магістра розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері фармації. Кваліфікаційна робота не повинна містити академічного плагіату, ознак фабрикації та фальсифікації. Кваліфікаційна робота має бути оприлюднена на офіційному сайті закладу вищої освіти або його структурного підрозділу, або в репозитарії закладу вищої освіти.

Єдиний державний кваліфікаційний іспит здійснюється відповідно до Постанов Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 № 334 «Про затвердження Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів освітнього ступеня магістра за спеціальностями галузі знань «Охорона здоров’я» та від 19 травня 2021 р. № 497 «Про атестацію здобувачів ступеня фахової передвищої освіти та ступенів вищої освіти на першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту».

Обсяг кредитів ЄКТС, необхідний для здобуття ступеня магістра за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація» на базі повної загальної середньої освіти для освітньо-професійної програми – 300 кредитів (195 – нормативні дисципліни, 30 – практика, 75 – вибіркові дисципліни). Мінімум 50% обсягу освітньої програми має бути спрямовано на забезпечення загальних та спеціальних (фахових) компетентностей за спеціальністю, визначених цим стандартом вищої освіти.

Під час обговорення виникла жвава дискусія. Студенти задавали питання, на які фахово відповіли представники деканату і гарант освітньої програми.

За інформацією деканату фармацевтичного факультету