Медики-волонтери НМУ відвідали один із найнебезпечніших прифронтових районів

28.11.2022

Двічі лікарі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відвідували Бахмутський район Донецької області в складі потужної команди лікарів-волонтерів FRIDA UKRAINE – у період із 18 по 20 листопада та з 3 по 6 листопада. До того часу тут не було жодних медичних делегацій, жодної підтримки населення, яке 7 місяців існувало без медичної допомоги. Це – один із найнебезпечніших прифронтових районів, де наші лікарі-волонтери рятують життя українців та зміцнюють віру в світле майбутнє.

 Лише відчувши прикрий біль втрати найменших пацієнтів можна усвідомити всю глибину відчаю жорстокої та безпідставної агресії проти нашої країни. Більше 20 маленьких пацієнта було оглянуто професором, деканом медичного факультету №3, лікарем-педіатром Оксаною Виговською у підвальних приміщеннях житлових будинків міста Сіверська. Дитячі очі, наповнені відчаєм, неможливо забути. Ще зовсім маленькі серця мріють про тепло, світло, їжу, родинний затишок, любов і турботу. Вони надзвичайно чекають на перемогу. Дітей обстежили, надали кваліфіковану медичну допомогу, забезпечили ліками, які були надані FRIDA UKRAINE, та роздали гуманітарну допомогу, зібрану турботливими студентами медичного факультету №3, співробітниками нашого Університету та всіма небайдужими.

Упродовж візитів медики обстежили пацієнтів із цукровим діабетом, які  протягом останніх 2 місяців не отримували такий важливий для них інсулін і цукрознижувальні препарати, та пацієнтів після перенесеного інсульту без наданої їм своєчасно медичної допомоги, а також після перенесеного гострого інфаркту міокарда в умовах дефіциту лікарських засобів.

У Сіверську та Святогірську було здійснено 404 консультації, а в Лимані – 444 консультації. П’ять пацієнтів із цих населених пунктів було направлено на оперативні втручання до Харкова та Києва. Вже троє з них прооперовані.

Із кожною наступною поїздкою до волонтерської місії долучається все більше співробітників, а до останньої долучилися й студенти Університету.   Наразі віддана справі команда лікарів-волонтерів у складі професора, декана медичного факультету №3, лікаря-дитячого інфекціоніста Оксани Виговської, асистента кафедри внутрішньої медицини стоматологічного факультету, лікаря-кардіолога, координатора всіх поїздок Богдана Авраменка, завідувачки жіночої консультації Університетської клініки НМУ, лікаря акушера-гінеколога Ірини Євтушенко, лікаря-інтерна 2-го року навчання Дениса Литовченка,  студента 6-го курсу медичного факультету №2 Максима Яремчука планує знову повернутися, щоб врятувати більше пацієнтів, привезти ще більше ліків та не залишити нікого без медичної допомоги.

 

Деканат медичного факультету №3