#МедичнаПросвіта: попереджуємо ризики виникнення інфекційних хвороб після підриву Каховської ГЕС

16.06.2023

За інформацією МОЗ України небезпечні для здоров’я хімічні речовини, а також збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території підтопленій внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Це може спровокувати ризик виникнення спалахової захворюваності. У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівці кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця надають дієві поради, що допоможуть вам убезпечити себе від хвороб.

На сьогодні відомо 7 захворювань, що найчастіше передаються через заражену воду. Всі вони можуть протікати в тяжкій формі та викликати смертельно небезпечні стани.

Шигельоз (дизентерія)

Передається водним і харчовим шляхами, через предмети побуту, брудні руки, мух, викликає клініку тяжкого дистального коліту («ректального плювка») з високим ризиком ускладнень (перфорація кишки, токсичний мегаколон, гемолітико-уремічний синдром).

Черевний тиф

Передається через воду або харчі, забруднені фекаліями хворого, характеризується загальною інтоксикацією, бактеріємією, ураженням печінки і селезінки, лімфоїдної системи тонкої кишки з розвитком ускладнень: кишкова кровотеча, перфорація кишечника, пієлонефрит, пневмонія.

Холера

Характеризується розвитком синдрому ентериту з частими, водянистими випорожненнями без болю в животі, тенезмів і швидким зневодненням організму з розвитком гіповолемічного шоку та летальним наслідком. У більшості хворих випорожнення спочатку водянисті, а потім набувають типового для холери характеру – нагадують рисовий відвар із незвичним запахом (іноді фекалії забарвлені в червоний або рожевий колір, нагадують м’ясні помиї).

Лямбліоз

Лямбліоз характеризується клінікою водянистої діареї і болем в животі, анорексією, метеоризмом та здуттям живота, часто затяжною діареєю.

Ешерихіоз

Ешерихіоз – бактеріальне інфекційне захворювання, яке спричинюють патогенні штами кишкових паличок (Escherichia Coli Infections). Найчастіше перебігає з симптомами загальної інтоксикації, супроводжується діареєю.

Сальмонельоз

Бактерії роду сальмонела з аліментарним шляхом інфікування найчастіше пов’язані із вживанням птиці, яєць та молочних продуктів. Найпоширеніша форма – ентерит із раптовою діареєю, болем у животі, гарячкою. Інколи захворювання може протікати в септичній та тифоподібній формі, викликаючи менінгіт, абсцес мозку, остеомієліт.

Гепатит А

Гостра інфекційна хвороба гепатит А характеризується ураженням печінки та передається фекально-оральним шляхом. Опорно-діагностичними критеріями є епіданамнез – контакт з хворим, який має жовтяницю, протягом останніх 15-45 днів до захворювання; сезонність (літо-осінь), можливість групових спалахів та циклічний перебіг захворювання. В переджовтяничному періоді виділяють катаральний (грипоподібний) варіант, для якого характерні загальноінтоксикаційні прояви, диспептичний – характеризується зниженням апетиту, нудотою, блюванням та діареєю або закрепом, астеновегетативний варіант, для якого характерні слабкість, млявість, дратівливість, головний біль, запаморочення та артралгічний варіант, що спостерігається у дітей старшого віку у вигляді болю у суглобах та м’язах.

Утримайтеся від споживання риби

Ще одна небезпека – мор риби у Херсонській області та підтоплених районах Запорізької області. У МОЗ попередили, що вживати таку рибу в їжу будь-яким способом категорично заборонено – можна захворіти на ботулізм. Це тяжке захворювання, що викликається Clostridium botulinum. Бактерії містять одну із найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

Лептоспіроз

При вживанні контамінованої (зараженої) води та харчів, також під час купання, риболовлі у забруднених збудниками водоймах виникає небезпечне захворювання – лептоспіроз, що супроводжується тяжким ураження печінки та нирок.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри дитячих інфекційних хвороб