#МедичнаПросвіта: до Всесвітнього дня кардіолога

06.07.2023

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) є основною причиною смертності громадян у нашій державі. У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівчині Національного медичного університету імені О.О. Богомольця інформують про основні фактори ризику ССЗ та профілактику цих захворювань.

Окрім того, ІХС є найпоширенішою формою ССЗ і провідним чинником втрати здоров’я населення в Україні.

Зверніть увагу, що боротьба з факторами ризику знижує смертність та захворюваність пов’язану з ССЗ і смертність від усіх причин.

Систематична оцінка ризику ССЗ рекомендована особам із будь-яким основним чинником серцево-судинного ризику, а саме: передчасні ССЗ в анамнезі, сімейна гіперхолестеринемія, фактори ризику ССЗ: тютюнопаління, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, ожиріння, підвищений рівень ліпідів або супутні захворювання, що підвищують ризик ССЗ.

Рекомендації Європейського товариства кардіологів (2021 р.) з профілактики ССЗ для зниження серцево-судинного ризику

Контроль артеріального тиску. Дослідження продемонстрували, що підвищений артеріальний тиск є основною причиною як асоційованих, так і неасоційованих з атеросклерозом ССЗ, зокрема ІХС, серцевої недостатності, цереброваскулярної патології, захворювань периферичних артерій і фібриляції передсердь. Всім пацієнтам з артеріальною гіпертензією слід надати рекомендації щодо модифікації способу життя і, за необхідності, призначити медикаментозне лікування. Метою лікування артеріальної гіпертензії є зниження артеріального тиску до <140/90 мм рт. ст. і за умови, що лікування добре переноситься, рекомендується знижувати артеріальний тиск до 130/80 мм рт.ст. або нижче у більшості пацієнтів (в залежності від віку і супутніх захворювань).

Відмова від тютюнопаління. Тютюнопаління пов’язують принаймні з 50% усіх смертей, яких можна уникнути. Ризик ССЗ у курців віком до 50 років збільшується в п’ять разів порівняно з некурцями. Курець в середньому втрачає 10 років життя, тому вкрай важливим є відмова від тютюнопаління.

Контроль маси тіла, оскільки ожиріння є чинником ризику ССЗ, асоційованих з атеросклерозом, поширеність якого наразі зростає у всьому світі. Рекомендований контроль індексу маси тіла та окружності талії (< 94 см у чоловіків і < 80 см у жінок). Смертність від усіх причин є найнижчою при індексі маси тіла 20-25 кг/м2 у практично здорових людей.

Фізична активність. Дорослим будь-якого віку рекомендовані аеробні фізичні навантаження помірної інтенсивності щонайменше 150‑300 хв на тиждень, значної – 75‑150 хв на тиждень або їх еквівалентна комбінація для зменшення смертності від усіх причин, серцево-судинної захворюваності та смертності. Дорослим, які не можуть виконувати 150 хв фізичного навантаження помірної інтенсивності на тиждень, рекомендовано залишатися настільки активними, наскільки дозволяють їхня фізична здатність та стан здоров’я. Рекомендовано скоротити тривалість сидячого способу життя та займатися хоча б легкою активністю протягом дня.

Контроль рівня ліпідів крові та глікемії. Цільовий рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності для категорії осіб з низьким серцево-судинним ризиком <3,0 ммоль/л. Цукровий діабет та порушення метаболізму глюкози є незалежними факторами ризику ССЗ, асоційованих з атеросклерозом, збільшуючи ризик їх розвитку приблизно вдвічі.

Дотримуватися дієти та обмежити вживання алкоголю. Необхідно дотримуватись Середземноморської або інших подібних дієт, що мають відповідні характеристики.

 

Автори: завідувачка кафедри внутрішньої медицини №2 Галина Мостбауер, професор кафедри внутрішньої медицини №2 Юлія Руденко

Інфографіка: пресцентр НМУ