#МедичнаПросвіта: до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

04.12.2023

Чи знаєте ви, що кожен трьохсотий мешканець України інфікований ВІЛ? Відповідно до сучасних уявлень, ВІЛ-інфекція належить до хвороб, має тривалий хронічний перебіг, уражає імунну систему і, у разі відсутності ефективної терапії, закінчується смертю хворого. У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівці кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця надають відповіді на ТОП-10 найпоширеніших запитань, що стосуються цієї недуги.

Що таке ВІЛ і СНІД?

ВІЛ-інфекція – це соціально небезпечне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ).

СНІД або синдром набутого імунодефіциту— сукупна назва уражень, що відбуваються на III—IV клінічних стадіях інфекції, яку спричиняє ВІЛ. Своєчасна діагностика ВІЛ-інфекції і своєчасне призначення антиретровірусної терапії дозволяє попередити перехід ВІЛ-інфекції у смертельно небезпечну стадію – СНІД.

Як можна заразитися ВІЛ? Які найпоширеніші шляхи передачі ВІЛ?

ВІЛ-інфекція передається:

  • через кров – при потраплянні її від ВІЛ-інфікованої особи до здорової людини (найчастіше цей шлях реалізується при ін’єкційному введенні наркотичних речовин брудними шприцами та голками, що вже використовувалися іншими особами) чи інші біологічні рідини (наприклад, сперму, виділення піхви, грудне молоко);
  • статевим шляхом – під час незахищених статевих стосунків, незалежно від того чи це вагінальний, оральний чи анальний секс;
  • внаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини підчас вагітності, пологів та годуванні груддю (ризик інфікування зростає під час годування дитини груддю, при важкому перебігу хвороби у матері та складних пологах).

Які симптоми ВІЛ?

ВІЛ-інфекція тривалий час перебігає безсимптомно або малосимптомно. Через 2-4 тижні після зараження ВІЛ можливий розвиток так званого гострого ретровірусного синдрому (гострої ВІЛ-інфекції), що проявляється симптомами, схожими на звичайний грип: фебрильна температура (38-39°С), слабкість, біль у м’язах, інколи можлива поява висипань.

Через 3-7 діб ці симптоми зникають. Надалі, впродовж декількох років, спостерігається збільшення лімфатичних вузлів у трьох і більше групах.

Через 2-10 (у середньому – 8) років з’являються симптоми, що характерні для опортуністичних захворювань (розвиваються у людей з ослабленою імунною системою): кандидоз слизових оболонок, герпетичні висипання тощо.

Які ускладнення викликає в організмі ВІЛ-інфекція?

ВІЛ-інфекція руйнує імунну систему людини, тому організм стає вразливим до різних інфекцій та онкологічних захворювань.

Кому з громадян рекомендовано проходити тестування на ВІЛ?

Тестування на ВІЛ-інфекцію рекомендовано пройти:

  • особам, які мали незахищений статевий акт (щонайменше через чотири тижні після нього);
  • не рідше одного разу на рік особам, які належать до уразливих груп;
  • особам з індикаторними станами та симптомами, що можуть свідчити про ймовірність ВІЛ-інфекції в організмі (до таких станів та симптомів належать: немотивована втрата ваги тіла або лихоманка тривалістю понад 1 місяць, наявність вірусного гепатиту B та/або C, молочниця ротової порожнини або грибкове ураження нігтів, рецидивні бактеріальні інфекції верхніх дихальних шляхів або бактеріальні пневмонії).

Найближчий пункт тестування на ВІЛ можна знайти за посиланнями: https://t.me/HIVfree_bot та https://testporuch.phc.org.ua.

Де можна зробити тест на ВІЛ-інфекцію?

Зробити тест на ВІЛ-інфекцію можна:

  • у свого сімейного лікаря і мобільних амбулаторіях;
  • у Центрі СНІДу чи кабінеті «Довіри»;
  • у кабінетах інфекційних захворювань поліклініки або консультаційно-діагностичного центру;
  • у неурядових організаціях;
  • самостійно (замовити оральний тест на ВІЛ можна за посиланням: https://prozdorovia.in.ua/anketa/ або https://oraltest.org.ua/).

Тестування на ВІЛ-інфекцію в Україні анонімне. Найближчий пункт тестування на ВІЛ-інфекцію можна знайти за посиланнями: https://t.me/HIVfree_bot та https://testporuch.phc.org.ua.

Якими мають бути дії людини, якщо вона дізналася, що ВІЛ-позитивна?

Якщо людина дізналася, що вона ВІЛ-позитивна, то їй потрібно звернутися до регіонального центру профілактики та боротьби зі СНІДом, отримати консультацію лікаря-інфекціоніста.

Заходи профілактики ВІЛ-інфікування:

  1. Доконтактна профілактика (англ., pre-exposure prophylaxis, PrEP) передбачає прийом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування, застосовується разом із методами бар’єрної контрацепції.
  2. Постконтактна профілактика (ПКП) передбачає прийом антиретровірусних препаратів безпосередньо після контакту з біологічними рідинами ВІЛ-інфікованого хворого.
  3. Лікування, як профілактика: адекватно призначене лікування пригнічує розмноження вірусу ВІЛ, знижує його концентрацію у крові ВІЛ-інфікованого і тим самим знижує ризик передачі ВІЛ.
  4. Безпечні статеві стосунки: передбачає менш ризиковану сексуальну поведінку, зменшення кількості статевих партнерів, бар’єрні методи контрацепції, PrEP і ПКП-профілактику, регулярне тестування.
  5. Запобігання передачі ВІЛ від матері до плоду передбачає прийом антиретровірусної терапії під час вагітності.
  6. Безпечне вживання ін’єкційних наркотиків: передбачає застосування замісної терапії, застосування тільки стерильних голок та шприців, PrEP-профілактику, регулярне тестування на ВІЛ.

Які профілактичні заходи мають застосовувати пари, де один з партнерів ВІЛ-позитивний?

Має бути застосована доконтактна профілактика разом із бар’єрними засобами контрацепції, проводитися регулярне тестування на ВІЛ (не рідше одного разу на рік).

Чи правдивою є інформація, що:

а) ВІЛ-позитивні громадяни обов’язково отримують безоплатне лікування?

Так, всі громадяни України, які живуть з ВІЛ, мають право на отримання безоплатного лікування ВІЛ-інфекції.

б) люди з ВІЛ помирають рано?

При вчасному виявленні ВІЛ і призначенні антиретровірусної терапії кількість вірусних тіл в організмі людини знижується до невизначеного рівня. Така людина може жити довго, дожити до глибокої старості, за умови, якщо дотримуватиметься режиму лікування, антиретровірусної терапії, виконуватиме всі поради лікаря. На жаль, антиретровірусні препарати можуть лише контролювати процес відтворення ВІЛ.

в) у ВІЛ-позитивної жінки обов’язково народиться ВІЛ-позитивна дитина?

Якщо ВІЛ-інфікована жінка народжує дитину то, за останніми дослідженнями, ця дитина необов’язково має бути носієм вірусу. При проведенні антиретровірусної терапії ризик передачі вірусу від матері до дитини знижується до 6%.

г) ВІЛ передається через одяг, обійми, поцілунки, чхання, рукостискання, укуси тварин і комах?

Ні, такими шляхами передача ВІЛ неможлива.

ґ) ВІЛ може жити в організмі людини багато років, не викликаючи ніяких симптомів?

Існують дані про окремі рідкісні випадки, коли ВІЛ-інфекція тривалий час не прогресує і не переходить у стадію СНІД.

д) більшість ВІЛ-інфікованих одночасно хворі ще й гепатитом? Враховуючи однакові механізми передачі ВІЛ і гепатитів В і С, часто у ВІЛ-інфікованих осіб виявляють гепатити. Показник поширеності вірусних гепатитів серед людей, які живуть з ВІЛ, вищий, ніж показник серед загального населення.

е) кожен третій ВІЛ-інфікований українець не знає про свій статус?

Так, і цей показник може бути навіть більший, зважаючи на війну в Україні, велику кількість внутрішньо переміщених осіб, зниження рівня контролю за ВІЛ, недоступність медичної допомоги на окупованих територіях. За даними Центру громадського здоров’я України впродовж 9 місяців 2023 року виявлено та офіційно зареєстровано 8809 випадків ВІЛ-інфекції. Від початку року, станом на 01.10.2023, зареєстровано на 13% більше випадків захворювання на СНІД, порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

У жовтні 2023 року в Україні:

  • зареєстровано 960 нових випадків ВІЛ-інфекції;
  • у 274 пацієнтів діагностовано СНІД;
  • 121 людина померла від СНІДу.

 

Автор: фахівці кафедри фтизіатрії та пульмонології НМУ

                         Інфографіка: Пресцентр НМУ