#МедичнаПросвіта: 31 травня – Всесвітній день без тютюну

31.05.2023

У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта розповідаємо цікаві факти, що допоможуть зберегти ваше здоров’я.

А чи знаєте ви, що:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у світі не менше ніж 1,1 мільярда людей, які палять, а Україна випереджає більшість країн Європи за кількістю курців.

У нашій країні курять близько 11,6 мільйона громадян, з них — 9,1 мільйона чоловіків та 2,5 мільйона жінок. За даними експертів ВООЗ ця шкідлива звичка викликає в Україні 100-110 тисяч смертей щорічно.

Електронні сигарети вважаються шкідливими для організму.

Пара, що утворюється під час куріння електронних сигарет, містить домішки ароматизаторів і токсичних речовин: нікель, свинець, формальдегід тощо. Вони можуть призвести до захворювань нервової, серцево-судинної, дихальної систем; підвищують імовірність виникнення онкологічних захворювань.

Детальнішу інформацію ви можете прочитати у статті Сергія Деркача та Анни Благої «Гігієнічна оцінка впливу електронних цигарок на показники артеріального тиску організму у студентів-медиків», опублікованій у нашому Українському науково-медичному молодіжному журналі, 117(3), 10-16. https://doi.org/10.32345/USMYJ.3(117).2020.10-16

Електронні сигарети провокують залежність.

Залежність виникає не лише від нікотину. Під час куріння можна отримувати задоволення від процесу, адже відбувається викид дофаміну — гормону щастя. Вважаючи, що електронні сигарети нешкідливі, людина починає частіше їх використовувати, що веде до психологічної залежності та збільшення споживання.

Перевірити стан легень, отримати консультацію та пройти високоякісну діагностику щодо різних пульмонологічних захворювань – запрошуємо у професіоналів своєї справи, науковців кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Консультації та діагностика проводяться на базі консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки НМУ (вул. Петра Сагайдачного 10/5, м. Київ, тел.: 428-82-62).

Довір здоров’я професіоналам!

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри фтизiатрiї та пульмонологiї