Медична рада Університетської клініки НМУ підсумувала роботу у 2022 році

17.04.2023

Університетська клініка НМУ імені О.О. Богомольця (УК) стала потужним центром надання медичної допомоги в Києві. В умовах воєнного стану клініка з перших днів продовжувала лікувати пацієнтів, оснащуватися новітнім сучасним обладнанням. До лікувальної роботи активно долучилися співробітники клінічних кафедр Університету. 13 квітня у приміщенні Університетської клініки під головуванням ректора НМУ, професора Юрія Кучина відбулося засідання Медичної ради, де проведено аналіз діяльності Університетської клініки у 2022 році та заслухано інформацію про організацію роботи кафедр НМУ на базі консультативно-діагностичної поліклініки у 2023 році.

У заході взяли участь перший проректор Олександр Науменко, проректори Олександр Канюра, Сергій Земсков, Володимир Титикало, заступник ректора Юрій Богдан, керівництво УК і члени Медичної ради.

У своєму зверненні до присутніх професор Юрій Кучин зазначив, що з отриманням власної клінічної бази для нашого Університету відкрилися нові потужності для розвитку навчальної, наукової та лікувальної роботи. Клінічна та поліклінічна установи надають нам унікальні можливості для надання кваліфікованої, різнопрофільної медичної допомоги населенню із залученням провідних фахівців НМУ різних спеціальностей, розвитку практичних навичок у майбутніх лікарів.

Із аналізом діяльності Університетської клініки НМУ імені О.О. Богомольця у 2022 році виступила генеральний директор Університетської клініки доцентка Ніна Прощенко. Вона зазначила, що робота клініки проводиться згідно ліцензійного реєстру МОЗ України у багатьох напрямках. Так, зокрема останнє відкриття ліцензії з професійної патології дало дозвіл на проведення профогляду пацієнтів. У клініці працює близько 350 співробітників, загальний ліжковий фонд клініки налічує 195 стаціонарних ліжок, розміщених у відділеннях хвороб терапевтичного і хірургічного профілю, у неврологічному відділенні і анестезіології та інтенсивної терапії. У минулому році проліковано 2644 пацієнтів. Стаціонарна медична допомога, попри ковід і воєнний час, зросла порівняно із минулим роком. Так, надання хірургічної допомоги зросло удвічі. Відбувалася активна співпраця співробітників кафедр і лікарів Університетської клініки, які направили на лікування близько 1300 пацієнтів.

Доповідач наголосила на тому, що розширюється спектр діяльності усіх відділень лікарні. Так, у відділенні ендоскопічної діагностики, що розпочало роботу в 2021 році, налагоджено діагностику верхніх і нижніх відділів шлунково-кишкового тракту. Тут проводиться пацієнтам колоноскопія та бронхоскопія. Є зростання надання медичних послуг у відділенні променевої діагностики та променевої терапії. Із передачею необхідного медичного обладнання кафедрами очікується збільшення показників надання медичних послуг. Стабільну роботу демонструє клінічно-діагностична лабораторія. Для діагностики інфекцій Covid-19 в штат лабораторії введено посаду лікаря мікробіолога-вірусолога, що є важливою умовою для ліцензування відповідного напрямку досліджень.

Активну діяльність проводить консультативно-діагностична поліклініка. У минулому році відбулося близько 30 тис. відвідувань поліклініки. Пацієнтам надавалася фахова медична допомога різного профілю. Активну участь у цьому беруть співробітники кафедр НМУ імені О.О. Богомольця.

У минулому 2022 році відновлено роботу кабінету профілактичних щеплень, введено в дію тарифи на надання платних медичних послуг Університетською клінікою. Поновлено роботу комісій по проведенню медичних оглядів тощо. Значно зміцнилася матеріально-технічна база: змонтовано систему рентгенівська терапевтична “Терад 200”, комп’ютерний томограф “Philips Brilliance ICT 128 Slice elite”, робота якого розпочалася минулого тижня. У рамках гуманітарної допомоги отримано інше сучасне обладнання, що має вплив на якість, розширює спектр надання медичних послуг. Це — електрокоагулятори, апарати ШВЛ, дефібрилятори, апарати УЗД та два авто невідкладної допомоги.

Університетська клініка є базою стажування лікарів-інтернів практичної частини інтернатури багатьох медичних спеціальностей. У клініці постійно відбуваються освітні заходи. Майстер-класи регулярно проводять професори Юрій Кучин, Сергій Земсков, Лариса Натрус. Серед них — майстер-клас із установки підшкірних внутрішньовенних портів для лікарів анестезіологів, тренінг сучасного обладнання для проведення УЗД пацієнтів Університетської клініки, тренінг із невідкладних станів. У плані стратегії розвитку Університетської клініки є подальше розширення ліцензій на інші медичні спеціальності, вдосконалення методик реабілітації травмованих після мінно-вибухових травм, створення травмпункту у складі приймального відділення, перехід до НСЗУ тощо.

Про організацію роботи кафедр НМУ на базі консультативно-діагностичної поліклініки у цьому році розповіла заступник генерального директора з консультативно-діагностичної роботи Університетської клініки НМУ доцент Наталія Горач. Наталія Василівна доповіла учасникам зібрання, що згідно наказів ректора на базі поліклініки надають лікувально-консультативну допомогу співробітники понад двадцять клінічних кафедр. За перші три місяці цього року проведено близько 1200 консультацій. Пріоритетними завданнями діяльності колективу КДП є поєднання освітнього процесу та лікувальної діяльності, постійне підвищення кваліфікації лікарів відділень та середнього медичного персоналу.

Із звітом про виконання наказу ректора НМУ імені О.О. Богомольця №243 «Про посилення контролю за належним веденням медичної документації в ЕСОЗ Університетської клініки НМУ імені О.О. Богомольця» виступив медичний директор Сергій Красюк.

Пресцентр НМУ